Άμεση και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του προέδρου του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του είπε ότι οι ΗΠΑ «θα πάρουν πίσω τη Διώρυγα του Παναμά».
«Οφείλω να απορρίψω κατηγορηματικά τα σχόλια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η διώρυγα ανήκει και θα εξακολουθήσει να ανήκει στον Παναμά», υπογραμμίζει ο Μουλίνο σε δήλωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ.
Πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά του, ο Τραμπ είχε απειλήσει πως οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας υποδομής που συνδέει δυο ωκεανούς εάν δεν μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν τα αμερικανικά πλοία, κατηγορώντας την Κίνα ότι ελέγχει τη λειτουργία της διώρυγας. Και τότε ο πρόεδρος του Παναμά είχε απαντήσει με ανάλογο τρόπο.
Η Διώρυγα του Παναμά κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ κι εγκαινιάστηκε το 1914. Πέρασε στα χέρια του Παναμά την 31η Δεκεμβρίου 1999, δυνάμει συμβάσεων που είχαν υπογράψει το 1977 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και ο εθνικιστής ηγέτης της χώρας της κεντρικής Αμερικής Ομάρ Τορίχος.
— José Raúl Mulino (@JoseRaulMulino) January 20, 2025
Πηγή ΦΩΤΟ: Ministerio de Relaciones Exteriores
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

