Αύξηση του ποσοστού της κατά μια μονάδα βλέπει η ΝΔ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.
Η ΝΔ προηγείται πλέον με 11,8 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 29,2%.
Σημαντική άνοδο από την άλλη παρουσιάζει η Πλεύση Ελευθερίας καθώς ανεβαίνει από το 4,8% στην εκτίμηση ψήφου στο 7,3% μέσα σε έναν μήνα και βρίσκεται μόλις 0,1% πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και σε αυτή την μέτρηση εμφανίζεται στην πέμπτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Το κόμμα Κασσελάκη εμφανίζεται στο 4,1% και συνολικά, η εταιρεία δίνει το εισιτήριο για τη Βουλή σε 9 κόμματα, αφήνοντας οριακά εκτός το ΜεΡΑ25 και τη Νέα Αριστερά.
Πρόθεση ψήφου
Αναλυτικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι η ΝΔ έχει μια σχετική άνοδο στο 24,2% από το 22,6%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί ελαφρά από το 15.1% στο 14,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται χαμηλά στο 6,2% (με μικρή άνοδο), το ΚΚΕ υποχωρεί ελαφρά στο 7.5%, η Ελληνική Λύση υποχωρεί επίσης ελαφρά στο 7,2%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζει μια άνοδο από το 3,8% στο 6%. Ως προς το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, για πρώτη φορά καταγράφεται ως ένα κόμμα που θα μπορούσε να περάσει το κατώφλι του 3%. Αντιθέτως, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 δείχνουν να μένουν εκτός Βουλής εάν γίνονταν εκλογές σήμερα.
Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων βλέπουμε ότι Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια υψηλή συσπείρωση στο 84,7%, με «διαρροές» πρωτίστως προς το ΠΑΣΟΚ και προς την Ελληνική Λύση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ανάλογα υψηλή συσπείρωση (84,2%) και διαρροές κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μικρότερη συσπείρωση, με μόλις 31,3% των ψηφοφόρων του να παραμένουν αποφασισμένοι να τον στηρίξουν και τις μεγαλύτερες διαρροές να είναι προς το Κίνημα Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά.
Εκτίμηση ψήφου
Με βάση αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis δίνει +1% στη Νέα Δημοκρατία που φτάνει το 29,2%, ξεπερνώντας ελαφρά το ποσοστό των ευρωκλογών, αλλά παραμένοντας μακριά από ποσοστό αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7,4% με ελαφρά άνοδο από την προηγούμενη μέτρηση στην κορύφωση της εσωκομματικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ με μικρή υποχώρηση στο 17,4%, το ΚΚΕ στο 9,1%, η Ελληνική Λύση σε μικρή υποχώρηση στο 8,7%, η Νίκη οριακά στο 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με ανοδικά στο 4,8%, ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά κάτω από το 3%, η Φωνή της Λογικής στο 5,3%, ενώ η εκτίμηση για το Κίνημα Δημοκρατίας είναι ότι θα κινηθεί στο 4,1%.
Δυσαρεστημένη παραμένει η κοινωνία
Παρά τη μικρή βελτίωση του κλίματος σε σχέση με προηγούμενους μήνες, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να είναι δυσαρεστημένη. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 32% ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αυτό ενισχύεται και από το ότι ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι χειρότερη (44%) ενώ μόνο το 17% δηλώνει ότι είναι καλύτερη, με ένα σημαντικό ποσοστό να δηλώνει ότι είναι στην ίδια κατάσταση (39%).
Ως προς τους λόγους της κοινωνικής δυσαρέσκειας η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι στο επίκεντρο της ανησυχίας των πολιτών βρίσκονται όσα σχετίζονται με την οικονομία και την ακρίβεια, δηλαδή αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως «κρίση κόστους ζωής».
Η πλειοψηφία θα μείνει σπίτι στις γιορτές
Ως αποτέλεσμα ενός ευρύτερου αισθήματος οικονομικής πίεσης, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι στη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα μείνουν σπίτι και δεν θα πάνε διακοπές.
Πιο «ορεξάτη» για ταξίδια η GenZ και ακολουθούν οι Millenials. Ως προς την υποκειμενική κοινωνική ένταξη αγρότες και εργάτες είναι αυτοί που κατεξοχήν δεν θα πάνε κάπου στις γιορτές, ενώ αντίθετα το υψηλότερο ποσοστό διάθεσης για ταξίδι καταγράφεται σε όσους πιστεύουν ότι ανήκουν στην ανώτερη τάξη.
Όσο για τον προορισμό όσων απάντησαν, φαίνεται ότι ένα σημαντικό τμήμα «επιμένει Ελλάδα», αφού το 70% δήλωσε ότι θα πάει σε έναν προορισμό εσωτερικού και μόνο το 30% δήλωσε ότι θα προτιμήσει έναν προορισμό εξωτερικού.
Η αξιολόγηση κυβέρνησης και αντοπολίτευσης
Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση ακολουθούν το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας. Έτσι το 59% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και μόνο το 31% έχει θετική. Και εδώ η κυβέρνηση καταγράφει μια βελτίωση των επιδόσεών της, ωστόσο βασικό στοιχείο παραμένει η αρνητική αξιολόγηση.
Ως προς την αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει το βάρος της εσωτερικής κρίσης που αποτυπώνεται η αρνητική αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες μετρήσεις, παίρνει σχετικά καλύτερη «βαθμολογία» από τους πολίτες, καθώς το 26% έχει θετική γνώμη και το 58% αρνητική. Όμως, και πάλι αποτυπώνεται μια απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών στα υπαρκτά αντιπολιτευτικά σχήματα, παρά την υπαρκτή δυσαρέσκεια.
Αντίστοιχη τάση αποτυπώνεται και στην ερώτηση για την αξιολόγηση του Νίκου Ανδρουλάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και εδώ η επίδοση είναι πολύ καλύτερη από αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, που είχε σταθερά χαμηλές «βαθμολογίες», με 29% θετικές γνώμες, όμως και πάλι καταγράφεται και ένα 57% που έχει αρνητική γνώμη (σίγουρα μικρότερο από το εντυπωσιακό 83% αρνητικών γνωμών που είχε φτάσει να συγκεντρώνει ο Στέφανος Κασσελάκης).
Ως προς την αξιολόγηση των υπουργών, ξεχωρίζει η υψηλή δημοφιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, με 34%, που ακολουθείται από τον Κυριάκο Πιερρακάκη με 13% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 6%. Από την άλλη, ένα 30% των πολιτών αρνείται να θεωρήσει ότι κάποιος των κυβερνητικών στελεχών δικαιούται τον τίτλο του «καλύτερου υπουργού».
Όταν έρχεται η ώρα των απαντήσεων για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει στο νήμα τον «Κανένα» με 31% έναντι 30%. Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρότι καταγράφει μια σχετική δημοφιλία και παρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ συνολικά, δεν καταγράφει ακόμη δυναμική που να παραπέμπει στο ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας τον αντιμετωπίζει ως τον προτιμητέο ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

