Μετά την ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρεται από θέσεις που κατείχε στο βόρειο τμήμα της συριακής επικράτειας και τη θέση της έχουν αρχίσει να παίρνουν -αν και όχι σε όλες τις περιοχές- αμερικανικές δυνάμεις.
Βίντεο από το Αΐν αλ-Αράμπ (γνωστό περισσότερο με το κουρδικό όνομα Κομπάνι) στη βόρεια Συρία δείχνει πομπή αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων και αμερικανικών στρατιωτικών SUV να μπαίνουν σε βάση που μέχρι πρότινος κατείχαν Ρώσοι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν πάρει τον έλεγχο και σε άλλες δύο βάσεις που είχαν ρωσικές δυνάμεις, στο Σαρίν και το Αΐν Ισά,
Στην περιοχή, που υπό ρωσική προστασία από το 2019 μέχρι και πρόσφατα, αναπτύσσονται δυνάμεις Κούρδων ανταρτών του YPG. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται και δυνάμεις της HTS, των ανταρτών που «έριξαν» τον Άσαντ, οι οποίες δεν αποκλείεται να κινηθούν για να καταλάβουν και αυτόν τον θύλακα.
Όπως δήλωσαν στο Reuters τέσσερις αξιωματούχοι από τη Συρία, η Ρωσία αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό της από την πρώτη γραμμή στη βόρεια Συρία, όπως και από θέσεις στα βουνά των Αλαουιτών (πιο κοντά στα παράλια της Μεσογείου), αλλά δεν εγκαταλείπει τις δύο μεγάλες βάσεις της στη χώρα.
Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να κρατήσει την αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκια και τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.
Μόλις την Παρασκευή, δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν τουλάχιστον δύο μεταγωγικά αεροσκάφη ΑΝ-124 στη Χμέιμιμ με το εμπρόσθιο μέρος της ατράκτου τους σε ανοιχτή θέση, καθώς προφανώς προετοιμάζονταν για τη φόρτωση στρατιωτικού υλικού.
More Russian soldiers en route to Hmeimeim airbase pic.twitter.com/ZPrExCxNQ6
— Samer Al-Atrush (@SameralAtrush) December 13, 2024
Στη βάση εξακολουθούν να σταθμεύουν ρωσικά μαχητικά, ενώ είχε οργανωθεί και πλήρης αντιαεροπορική ομπρέλα, η οποία αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να επιστρέψει στη Ρωσία.
Πηγές του συριακού στρατού, αλλά και των υπηρεσιών ασφάλειας που έχουν επικοινωνία με τους Ρώσους, δήλωσαν στο Reuters ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πρώτες γραμμές. Αποσύρει ακόμη βαρύ εξοπλισμό, ενώ φέρεται να φυγαδεύει υψηλόβαθμους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Συρίας.
Ωστόσο, οι πηγές που μίλησαν ανώνυμα, με δεδομένο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, τόνισαν ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο κύριες στρατιωτικές βάσεις της και επί του παρόντος, δεν σκοπεύει να τις εγκαταλείψει.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

