Η κυβέρνηση του Μεξικού και ο τηλεοπτικός όμιλο TelevisaUnivision ανακοίνωσαν ότι έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών, η ηθοποιός Σίλβια Πινάλ, μούσα του Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών το 1961 με το φιλμ Viridiana.
«Η κληρονομιά της ως καλλιτέχνιδας και η συμβολή της στον πολιτισμό μας είναι αξέχαστες», τόνισε μέσω X η υπουργός Πολιτισμού Κλαούδια Κουριέλ δε Ικάσα.
Η Σίλβια Πινάλ είναι «από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία» της λεγόμενης χρυσής εποχής του μεξικανικού κινηματογράφου (1940-1960), τόνισε από πλευράς του σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο όμιλος TelevisaUnivision.
Πέρα από την ταινία Viridiana του Μπουνιουέλ —γαλλοϊσπανική συμπαραγωγή, απαγορεύτηκε την εποχή στην Ισπανία και κατακρίθηκε από το Βατικανό, μολαταύτα έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1961— η πρωταγωνίστρια εμφανίστηκε σε άλλα δυο φιλμ του εξόριστου στο Μεξικό σκηνοθέτη από την Ισπανία (στη σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία El Ángel Exterminador το 1962, στην επίσης σουρεαλιστική ταινία Simón del desierto το 1964, στην οποία ενσάρκωσε τον σατανά).
Συνολικά, έπαιξε ρόλους σε 84 ταινίες και 42 θεατρικά έργα, ανέφερε ο TelevisaUnivision, υπογραμμίζοντας επίσης τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικές σειρές — συνολικά, περιεχόμενο διάρκειας 5.000 ωρών του δικτύου.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!