Quantcast
NEWS

Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία που είχαμε σταμπάρει από την κλήρωση. Όπως γίνεται 26 χρόνια τώρα Όπως κι αν είναι η ΑΕΚ. Όπως κι αν είναι ο Ολυμπιακός που συνήθως είναι καλά. Γιατί το 1996 ήρθε το σκοτάδι στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και το 2017 τελείωσε. Οποίος κι αν πήρε το πρωτάθλημα μετά. Πάντα κάτι θα βρεθεί να ειπωθεί για τον πρωταθλητή αλλά η αλήθεια είναι πως κεντρική διαχείριση απευθείας ανάθεσης… πρωταθλήματος έπαψε να υπάρχει μαζί με τις νεκροκεφαλές και τις γκρανκάσες της εικοσαετίας. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Σημασία έχει πως όλοι δούλευαν για έναν. Τον αποψινό αντίπαλο. Κι αν υπήρχε μια αμφιβολία για ότι γινόταν τα 20 χρόνια η συμπεριφορά, το καφρηλίκι  και η προσπάθεια για επιστροφή από πίσω πόρτες στο καθεστώς όπου όλοι οι άλλοι πήγαιναν να… γαμ… είναι η μεγαλύτερη ομολογία. Παρότι η ομάδα του Μαρινάκη ήταν απόλυτη κυρίαρχος τα τρία προηγούμενα χρόνια με τρία καθαρά πρωταθλήματα σερί τίποτα δεν μπόρεσε να μετριάσει το πάθος τους για το 100-0. Γιατί περίμεναν και φοβόντουσαν μια χρονιά σαν κι αυτή. Επειδή το ποδόσφαιρο είναι επικίνδυνο όταν δεν υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος στη διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη και μπορεί να κρίνεται και στο… γήπεδο. Κι όταν έχεις μάθει πάντα στα δύσκολα να σε σπρώχνει ένα αόρατο αλλά τόσο ορατό χέρι δεν μπορείς με τίποτα να ζήσεις χωρίς αυτό. Ιδίως όταν είσαι ένας φαταούλας φανατικός του 100-0. Σε όλα…

Αυτή η χρονιά - εφιάλτης ήρθε φέτος για τον Ολυμπιακό. Μετά από 3 χρόνια πρωταθλημάτων που όλοι παραδέχτηκαν κι ας υπήρχε την τελευταία σεζόν ο Κλάντεμπεργκ που διέσυρε δια παντός την έννοια “ξένος αρχιδιαιτητής” έκατσε η στραβή. Σε όλες τις φυσιολογικές ομάδες του κόσμου έρχεται μια χρονιά που το πράγμα στραβώνει. Κλείνει ένας κύκλος και παράλληλα οι αντίπαλοι βρίσκουν τον δρόμο τους και τον τρόπο τους να βελτιωθούν και να διεκδικήσουν. Ο Ολυμπιακός όμως που έπαιρνε με 15-20  βαθμούς διαφορά το πρωτάθλημα και το καθάριζε από το Νοέμβριο είχε αφιερώσει την… ζωή του στο να επιστρέψει στο στάτους της εικοσαετίας με σύμμαχο μάλιστα και τον γνωστό υπουργό. Κατάφεραν να ξεφτιλίσουν ακόμη και την επαγγελματική διαιτησία με την απίστευτη μεθόδευση του αρχιδιαιτητη Αιγύπτου χωρίς να κρατήσουν καν τα προσχήματα. Μια αλλαγή που ανοικτά την υποστηρίζουν όλοι κατέληξε σε μια προσπάθεια του Ολυμπιακού να την αφαιρέσει την διαιτητή από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία που την ελέγχει σε όλο τον πλανήτη και να την δώσει στον αρχιδιαιτητή Αιγύπτου με τον οποίο η καψούρα δεν κρύβεται. Κι από εκεί στα… σκουπίδια.

Η πλάκα είναι πως ο Ολυμπιακός δεν είναι εκτός πρωταθλήματος. Κι ας είναι 10 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟ. Άλλωστε όπως έχουμε δει με την ΑΕΚ ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά μέχρι τώρα. Άρα βαθιά μέσα του ο Μαρινάκης πιστεύει πως είναι 4 βαθμούς πίσω από τον πρώτο. Κι αν ο Πίπα δεν έκανε το πιο ηλίθιο πέναλτι της χρονιάς θα μπορούσε με μια νίκη απόψε να περάσει κι ένα πόντο την ομάδα που θεωρεί βασικό αντίπαλο για το πρωτάθλημα. Αυτό το ηλίθιο πέναλτι έγινε η αιτία να βάλουν και τον Παναθηναϊκό στο κάδρο. Σίγουρα θα έπαιξε ρόλο και το ότι ο Αλαφούζος πέταξε κι αυτός στα σκουπίδια όπως οι άλλοι το σχέδιο επαγγελματικής - Ολυμπιακής διαιτησίας με Κλάντεμεργκ. Και τώρα που δεν τους ενώνει τόσο πολύ πια η κυβέρνηση δύσκολα θα υπάρξει επιστροφή.

Με αυτούς λοιπόν παίζει η ΑΕΚ. Με τα κακομαθημένα. Με αυτούς που αφού δεν μπορούν πλέον να ξεφτιλίζουν το πρωτάθλημα για να το κατακτούν έχοντας το 100-0 έχουν περάσει στην απόλυτη τοξικότητα. Στην απόλυτη δηλητηρίαση. Το πανό στην Λιβαδειά είναι το πιο πρόσφατο, το πιο σοκαριστικό για κανονικούς ανθρώπους αλλά καθόλου αναπάντεχο. Από αυτούς μπορείς να περιμένεις τα πάντα. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι δεν θα είναι οι πιο ευνοημένοι. Οι μόνιμα ευνοημένοι. Και η αλήθεια είναι πως αν ήταν κάποιος άλλος στην θέση του Μπαλτάκος, για παράδειγμα οι δυο προηγούμενοι πρόεδροι της ΕΠΟ, πάλι ο Μαρινάκης θα έκανε ότι ήθελε αφού το μόνο που τους διέκρινε ήταν ο φόβος. 

Η ΑΕΚ λοιπόν απόψε δεν έχει να απαντήσει σε όλα αυτά. Γιατί ακόμη κι αν χάσει ια ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Πρέπει να νικήσει γιατί σε όλα τα παιχνίδια παίζει για τη νίκη. Πρέπει να νικήσει για να ξεκινήσει από την καλύτερη δυνατή αφετηρία τον δεύτερο γύρο με στόχο την κατάληψη της κορυφής μέχρι τα πλέι οφ. Πρέπει να νικήσει γιατί μπορεί. Αλλά τίποτα δεν κρίνεται σήμερα. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς κι αυτή η ΑΕΚ έχει δείξει πως μπορεί να τον τρέξει μέχρι τέλους. Όλα τα αποτελέσματα είναι απόψε στο τραπέζι. Κι αυτό από μόνο του είναι πρόοδος για την ΑΕΚ μετά από θλιβερή τετραετία. Χωρίς κανένα φόβο περιμένουμε να πάει 7.30. Για τη νίκη. Πάμε ΑΕΚάρα. 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: