Quantcast
επιστροφή

Σφινάκια

με τον Κώστα Κετσετζόγλου
Κετσετζόγλου Κώστας

Μια πολύ διαφορετική Κυριακή από την…προηγούμενη. Σαν χθες η ΑΕΚ έψαχνε επειγόντως προπονητή και παράλληλα τρόπο να συνέλθει από το σοκ του ναυαγίου της θεωρητικά κλεισμένης περίπτωσης του Φιλίπ Μοντανιέ. Σήμερα ζούμε την ηρεμία μετά την καταιγίδα με νέο προπονητή και δύο πάρα πολύ καλές μεταγραφές. Η απόκτηση του Μπάρκα ήταν ένα σαφές μήνυμα για το ότι η ΑΕΚ είναι μεγάλος παίκτης στα καλά προϊόντα της εγχώριας αγοράς. Εχει κλείσει τον Μπακασέτα, πήρε και τον Μπάρκα. Οι δύο από τους τρεις παίκτες που ξεχώρισαν στις ομάδες της Σούπερ Λιγκ πλην των μεγάλων. Ο άλλος είναι ο Βέλλιος, η δυσκολλότερη περίπτωση και μαζί η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε πέρυσι χωρίς λόγο. Ακόμη κι αν η ΑΕΚ δεν καταφέρει να πάρει τον Βέλλιο, νομίζω πως το 66% είναι μια χαρά ποσοστό. Η ΑΕΚ πήρε δύο Ελληνες παίκτες με παρών και μέλλον. Ηταν φυσιολογικό να ξεκινήσει από εκεί, γιατί υπήρχε έντονος ανταγωνισμός από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και στις δύο περιπτώσεις. Τερματοφύλακα ούτως ή άλλως θα έπαιρνε αν δεν κρατούσε τον Μπαρόχα και πήρε τον μελλοντικό της Εθνικής Ελλάδος σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών της θέσης ενώ ο Μπακασέτας θα αναβαθμίσει μια θέση στο ρόστερ μπαίνοντας στην θέση κάποιου άλλου.
Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Η ΑΕΚ ήθελε έναν καλύτερο σέντερ μπακ από τον Αρθο και αδιαμφισβήτητα τον πήρε. Μόνο που αν ο Τσιγκρίνσκι θυμισει έστω και όχι στο 100% τον παίκτη που καψουρεύτηκε ο Γκουαρντιόλα τότε η ΑΕΚ δεν θα έχει απλά σέντερ μπακ καλύτερο του Αρθο αλλά καλύτερο από όλους τους άλλους του Ελληνικού πρωταθλήματος. Μιλάμε για πραγματική ποιότητα. Ενας παίκτης που κυρίως αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα γιατί μπορεί να ξεκινάει άριστα το παιχνίδι από πίσω. Εκτός από το ύψος και το άλμα που τον κάνουν ανίκητο στο ψηλό παιχνίδι και την δυναμική στα μαρκαρίσματα, το κύριο προσόν του είναι ότι ξέρει μπάλα. Μπορεί να ψάξει συμπαίκτη με μακρινή μπαλιά ακριβείας από την άμυνα, μπορεί να κατέβει,να παίξει ένα δύο,να βγάλει κάθετες. Δεν τα λέω εγώ, ο Γκουαρντιόλα τα έλεγε όταν εξηγούσε γιατί έδωσε τόσα πολλά χρήματα για τον Τσιγκρίσνκι. Δεν τα κατάφερε στην Βαρκελώνη, η πορεία του ήταν καθοδική όμως στο πλέον κατάλληλο τάιμινγκ μετά από πολλά σερί εννενηντάλεπτα, περίπου σαν τον Ντίντακ πέρυσι, με την Ντνιέπρ έρχεται στην ΑΕΚ. Σε καταπληκτική ηλικία, σε άριστη φυσική κατάσταση και υγιέστατος αφού πέρασε εξονυχιστικές και όχι απλές ιατρικές εξετάσεις. Το κρίσιμο σημείο είναι ένα. Να βρει κίνητρο. Να μπορέσει η ΑΕΚ να του δημιουργήσει κίνητρο. Μακάρι να τα καταφέρουμε. Από εκεί και πέρα ο Τσιγκρίνσκι είναι αυτός που μπορεί εύκολα να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι είδαμε μετά τον Γκαμάρα. Το τονίζω. ΜΕΤΑ. Μην αρχίσετε να μιλάτε για ιεροσυλίες.
Επεται συνέχεια. Ο Χουάν Κάλα που μόνος του ξεκίνησε το θέμα της επιστροφής του στην ΑΕΚ και ο Χικέμ Μπελκαρουί είναι δύο σέντερ μπακ επιπέδου ΑΕΚ. Και οι δύο έχουν πολύ καλά στοιχεία, σαφώς και ο Κάλα είναι πιο έμπειρος και θα προσαρμοστεί από την πρώτη μέρα όμως ο Αλγερινός είναι μόλις έξι μήνες στην Ευρώπη και μπορεί να έχει μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης. Μπορεί να προκύψουν κι άλλα ονόματα αλλά το σημαντικό είναι να έρθει άλλος ένας κεντρικός αμυντικός αυτού του επιπέδου στην ομάδα. Αυτό θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η φιλοσοφία της ομάδας θα έχει αλλάξει σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι που περισσότερο έμοιαζε η ομάδα να ασχολείται με το να… δικαιώσει τους παίκτες που έκαναν την πιο εύκολη δουλειά του κόσμου με τις δύο ανόδους παρά με το να φτιάξει μια ομάδα πραγματικού επιπέδου ΑΕΚ και κάπως έτσι χάθηκαν ευκαιρίες όπως του Βέλλιου κι έμεινε η ομάδα ουσιαστικά χωρίς κλασικό σέντερ φορ για μήνες. Και άλλα παραδέιγματα που δεν έχει νόημα να τα πούμε.
Αν έρθει, για παράδειγμα, ο Κάλα η ομάδα θα έχει δύο σέντερ μπακ από τα καλύτερα του πρωταθλήματος, τον Κολοβέτσιο που με περισσότερη δουλειά μπορεί να γίνει άνετα ο καλύτερος Ελληνας κεντρικός αμυντικός που παίζει στην Ελλάδα και για μένα έχει έρθει η ώρα να περάσει τέταρτος ο Σβάρνας που είναι ήδη δυο χρόνια στην ομάδα και σε ηλικία… Παπασταθόπουλου. Παραμένει ο πιο ταλαντούχος Ελληνας κεντρικός αμυντικός της ομάδας και πρέπει να αρχίσει σιγά σιγά να το δείχνει μετά από δυο χρόνια δουλειά στη… σκιά. Εκτός αν επιλεγή η λύση νέου συμβολαίου, γιατί το καλοκαίρι του 2017 λήγει, και δανεισμός σε ομάδα όπου ο Σβάρνας θα πάρει τα παιχνίδια που χρειάζεται. Βεβαια για το ποιος θα είναι βασικός, πρώτος, τρίτος ή… τέταρτος μόνο ο Τιμούρ, που έχει παράδοση ανάδειξης νέων παιδιών είναι αρμόδιος να απαντήσει μέσα στο γήπεδο. Ομως το μήνυμα της σούπερ ενίσχυσης θα δοθεί με την κίνηση απόκτησης και του δεύτερου σέντερ μπακ.