Quantcast
12 ΣΧΟΛΙΑ

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έδωσε μια πρόγευση του νομοσχεδίου  

Τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ειδικότερα ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε τις προτεινόμενες από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

H σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών εκκινεί από δύο αριθμητικά δεδομένα που αφορούν τη χώρα μας:

α) Ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κυμαίνονται περί τους 300 ετησίως

β) Το 40% περίπου των κρατούμενων στις φυλακές κρατείται για υποθέσεις που αφορούν άμεσα τα ναρκωτικά ενώ πολλοί άλλοι κρατούνται για εγκλήματα συνδεόμενα με τη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών (ιδίως διακεκριμένες κλοπές, ληστείες κλπ.).

Προς αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Ελληνική Πολιτεία προκρίνει τη λελογισμένη αλλά τολμηρή μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας με στόχο 1) την θεραπεία και τον περιορισμό της παραβατικότητας των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, εξαρτημένων ή μη, και 2) την καταστολή της διακίνησης των ουσιών αυτών κατά τρόπο αυστηρό, αλλά αντικειμενικό και δικαιοκρατικά ορθό.

Οι ανωτέρω στόχοι εξυπηρετούνται από τις ακόλουθες βασικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο.

1. Αποποινικοποίηση της χρήσης

Αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη. Διατηρείται εντούτοις, αλλά μειωμένο, σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, ως και της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων.

2. Εξορθολογισμός των προβλέψεων και των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Τυποποιείται με νομοτεχνικά αρτιότερο τρόπο ως βασικό έγκλημα η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, τιμωρούμενο σε βαθμό κακουργήματος. Καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για την διάκριση ελαφρύτερων (άρθρο 21), βαρύτερων (άρθρο 22) και ιδιαίτερα σοβαρών (άρθρο 24) περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών, ούτως ώστε:

α) Να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων από τις ναρκωτικές ουσίες ή μη.

β) Να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις.

γ) Να μη διαφεύγουν πλέον της απειλής επιβολής της σοβαρότερης κύρωσης (ισόβιας κάθειρξης) διακινητές που τελούν ιδιαίτερα βαρείες πράξεις διακίνησης. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με την απαγόρευση ηπιότερης αντιμετώπισης των πραγματικών μεγαλεμπόρων, οι οποίοι προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και δεν θα τυγχάνουν πλέον ευνοϊκότερης μεταχείρισης ακόμα και αν επικαλεστούν εξάρτηση από ναρκωτικά.

3. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη θεραπεία

Όσον αφορά τη διάγνωση της εξάρτησης, στοιχείο που παραμένει κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση των αδικημάτων με επιεικέστερο τρόπο, καθιερώνεται πληρέστερο σύστημα απόδειξης, με την ρητή πρόβλεψη ότι το Δικαστήριο συνεκτιμά υποχρεωτικά, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης - που συχνότατα είναι ατελής, λόγω ελλείψεων δημόσιων υποδομών - και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη έχει ως βασική αφετηρία τη θεραπευτική προσέγγιση, με τη συναίνεσή του.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με τη συστηματοποίηση και επέκταση διαφόρων ευεργετικών μέτρων που προβλέπονταν ήδη στη σχετική νομοθεσία, κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, δηλαδή στην απεξάρτηση, παντός εξαρτημένου δράστη αξιόποινης πράξης, είτε πρόκειται για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (πλην των ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης), είτε για άλλα εγκλήματα που φέρονται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών (με την εξαίρεση ορισμένων ρητά αναφερόμενων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κα).

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν

α) την εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικό όρο,

β) την υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και την παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης,

γ) την χορήγηση υφ' όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης,

δ) την αναβολή της άσκησης ποινικής δίωξης

ε) την αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης

στ) την αναστολή εκτέλεσης ποινής,

ζ) την υποχρεωτική αναβολή στράτευσης

η) την υποχρεωτική αναβολή της δίκης.

Σε περίπτωση δε ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προβλέπονται α) η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη, β) η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται, γ) η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.

Καινοτομία αποτελεί επίσης ότι το δεύτερο από τα παραπάνω μέτρα (υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και απεξάρτησης) επιφυλάσσεται υπέρ παντός κρατούμενου, είτε έχει αναγνωριστεί από το Δικαστήριο ως εξαρτημένος είτε όχι - ρύθμιση που δίνει λύση στο υπαρκτό πρόβλημα που ανακύπτει όταν ο καταδικασθείς, πχ για κλοπή, δεν έχει επικαλεστεί, ούτε το Δικαστήριο υποχρεώνεται να εξετάσει, τυχόν συνδρομή του στοιχείου της εξάρτησης.

Με την πληρέστερη κατοχύρωση του δικαιώματος στην θεραπεία εξυπηρετείται πολύ αποτελεσματικότερα η αντεγκληματική πολιτική, καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η απεξάρτηση συντελεί δραστικά στην αποχή των πρώην χρηστών από κάθε παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή στην ειδική πρόληψη, ενώ, αντίθετα, ο εγκλεισμός στη φυλακή επιτείνει και την παραβατικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 


Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
hyperistas_21 - 3/8/2011 12:56

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ............................................. ΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ ΕΚΑΝΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ

forza_aek - 3/8/2011 09:40

http://www.youtube.com/watch?v=8HcXcYlF3_0

jahmartin - 3/8/2011 09:07

Ένα κράτος που για την παιδεία του μαθαίνουμε όταν απεργούν οι εκπαιδευτικοί ή όταν κάνουν κατάληψη οι μαθητές. Ένα κράτος που χαιδεύει τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου και ισοπεδώνει όποιον χρωστάει εκατό ευρώ και δεν έχει να φάει. Ένα κράτος στο οποίος πρόστιμο δεν πληρώνει όποιος βγαίνει σα χάρος στους δρόμους αλλά αυτός που δεν φοράει ζώνη ή κράνος. Ένα κράτος στο οποίο τα παραθυράκια είναι περισσότερα από τους νόμους. Πιστεύει κανείς πως ένα τέτοιο κράτος μπορεί να... Συνέχεια χειριστεί σωστά θέματα σαν τα ναρκωτικά; Έξω θα είναι πάλι οι πρεζέμποροι και μέσα όποιος έχει ένα δέντράκι στο σπίτι του. Όσο υπάρχει κράτος που μπορεί να ποινικοποιεί και αποποινικοποιεί τα πάντα ανάλογα με τα συμφέροντά του και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου, για μας έτσι κι αλλιώς τα πάντα θα είναι παράνομα. Legalization of thinking now !!!

aek_edessa21 - 3/8/2011 08:36

Καιρός ήτανε...

tudor_21 - 3/8/2011 02:20

to xasisi den einai narkotiko.einai fisiko proion pou vgainei apo to xoma.lathos pou tosa xronia apagoreuetai eno epitrepetai to ksidi,to kapnisma klp.einai euergitiko fito pou ekane politismous kai ethni na pane mprosta.opos eipan kai oi black sabbath;and soon the world will love you sweat leaf...ekso i preza apo tin AEK.mesa i founta.AEK xasisi kai iron maiden diskoi...

MDefender - 3/8/2011 01:05

to pasok molis kerdise kai tis epomenes ekloges....pera apo ti plaka na ginei i apopoinikoipoiisi alla den ftanei mono auto....stin ollandia pou einai i pio free xora sta narkotika exoun to mikrotero pososto toksikomanwn se olo to planiti....ara iparxei kai sosti enimerosi kai paideia se auto to thema....den moirazoun apla narkotika sto kosmo...to allo kalo einai oti pleon i ellada tha exei allo ena poli kalo proion na eksagei nomima poia sto eksoteriko...

stigma - 3/8/2011 00:46

Η ποιο σωστη κινηση που εχει κανει αυτη η κυβερνηση..αν γινει οπως και στην ολλανδια να πουλιεται σε καφε θα ειναι μεγαλο + για τον τουρισμο μας..εξαλου το αλκοολ και το τσιγαρο εθισμο προκαλουν αλλα ελευθερα ειναι..τωρα αν ασχολιθουν περισσοτερο με τα σκληρα ναρκωτικα δεν ξερω αλλα αυτος επρεπε να ειναι ο στοχος τους..μεγαλες ποινες στα σκληρα ναρκωτικα και αποποινικοποιηση τις καναβης

takman - 3/8/2011 00:15

Symfono oti to alkool kai to tsigaro prepei na katexoun pio vlaveres ousies apo thn marixouana, kai to theoro paralogo na mpanei kaneis esto kai deuterolepto fylakh an vrethei xasis sthn katoxh tou pou einai posothtas atomikhs xrhshs. Alla auta ta nomosxedia pisteuo oti ta pernane gia sygkekrimenous logous kai mpainoun pano kato sthn idia kathgoria nomosxedion opos auta tou anoigmatos epagkelmaton tzogou ktl. Otan o laos xtypa oikonomiko pato, kalo einai na kaei kai ligo. Den leo oti opoios foumarei einai kammenos, opos yparxoun kai poloi tetoioi pou den exoun aggiksei narkotika, alla opoios exei kanei gnorizei oti den einai kai h pio epikodomitikh stigmh ths zohs sou.

d_i_a_l - 2/8/2011 23:16

καλα ρε,αυτοι οι παπαρες κοβουν το καπνισμα απο παντου αλλα επιτρεπουν τα ναρκωτικα?? ΗΜΑΡΤΟΝ........

nikodhmos - 2/8/2011 21:07

"Αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη. " ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΛΑ ΕΝ ΣΟΦΙΑ ΕΠΟΙΗΣΕ...ΑΦΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΩΡΑ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΝΤΑΣ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ..... ΠΡΕΖΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΦΥΛΑΚΗΣ....ΟΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ...... ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ... Συνέχεια ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.....ΣΚΕΤΟΣ ΕΜΕΤΟΣ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bd21 - 2/8/2011 21:37

Οτι να ' ναι... Βγειτε λιγο απο την Ελλαδα... πατε κανα ταξιδακι να δειτε τι παιζει στην Ευρωπη. Εχουμε μεινει 50 χρονια πισω... Τετοιες αποψεις μας εχουν οδηγησει εδω που βρισκομαστε.

elite_1924 - 2/8/2011 21:32

Παππουλη κανεις λαθος...........Δεν εχει καμμια σχεση με την πρεζα........Φουντα ειναι και δεν σε σκοτωνει.Σκεψου τα τρελα εσοδα που θα εχουμε απο τουριστες!!!Στην Ολλανδια κατι ξερανε. Και ο Τζεφρυ επισης το ξερει γιατι δεν μεγαλωσε Ελλαδα με ξεπερασμενες προ-πολεμικες νοοτροπιες ;)

ΕΠΟΜΕΝΟ