7 ΣΧΟΛΙΑ

Πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα: Όλη η εγκύκλιος

Δεν θα είναι κλειστές όλες τις ώρες οι εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα

Με εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι εκκλησίες δεν θα είναι απόλυτα κλειστές.

Με την εγκύκλιο ζητείται η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή καί σεμνοπρεπής» και όπως ακριβώς αναφέρεται: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας.

Επίσης:

α) η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί ἀποκλειστικά μέσα στο ναό
β) η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.

Το ωράριο των εκκλησιών

Όσον αφορά στο ωράριο όλων των ιερών Ακολουθιών και των Θείων λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι το συνηθισμένο με την σημείωση ότι το ιερό Ευχέλαιο καλύτερα είναι να τελεστεί το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ἀντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, και όχι το απόγευμα.

Κλειστές πόρτες αλλά όχι όλη την ημέρα

Οι πόρτες των εκκλησιών θα είναι κλειστές κατά την διάρκεια όλων των ιερών Ακολουθιών. Όμως, θα ανοίγουν τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (από τις 11:00 έως τις 13:00) εκτός της Μεγάλης Παρασκευής που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00.

Δεν έχουμε ευθύνη αν υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες

Καμία ευθύνη δεν θα φέρουν οι επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας εάν υπάρξει συνωστισμός πιστών έξω από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».

Σχολιάζοντας την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επισήμανε ότι δεν θα προκληθεί συνωστισμός των πιστών σε αυτά τα ωράρια.

«Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου».

Ο Μητροπολίτης επέμεινε ότι δεν θα γίνει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού κι έτσι «πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει και ένα κεράκι από την εκκλησία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εγκύκλιος δεν αποτελεί «παρότρυνση στο λαό να έρθει στις εκκλησίες», προσθέτοντας πως «εμάς ενδιαφέρει πάρα πολύ η δημόσια υγεία».

Αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση είπε: «κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο από την Δευτέρα στην υπουργό Παιδείας, στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Θα μπορούσαν εσωτερικά να επικοινωνήσουν με την Ιερά Σύνοδο και να εκφράσουν τις όποιες απόψεις τους για το θέμα».

Πηγή: newsit.gr


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
ΑΕΚΟΛΑΤΡΗΣ - 9/4/2020 21:55

ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΣΑΕΙ.

aekgiorgos1924 - 9/4/2020 17:13

Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει της εκκλησίες και οι λειτουργίες να γίνονται και χωρίς κόσμο όπως πρέπει τα τζάμια και όλους τους χώρους λατρείας και όπως και ολες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων να κλειστές να βγαίνει κανένας έξω.

badnemesis40 - 9/4/2020 16:35

Μην τα βάζετε με τους παπάδες, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν.

Η κυβέρνηση φταίει που δεν τους κλείνει το μαγαζί να τελειώνουμε

stab - 9/4/2020 15:00

"Θα μπορούσαν εσωτερικά να επικοινωνήσουν με την Ιερά Σύνοδο και να εκφράσουν τις όποιες απόψεις τους για το θέμα"

Να συζητήσουνε τι? για ποιο πραγμα? Οι εντολες της πολιτείας ειναι σαφέστατες. Επιτέλους, τι δεν καταλαβαινουν?

Εαν ειναι ετσι, να ανοιξω και γω το μαγαζι μου ολη την Μεγαλη Εβδομα δυο ωρες καθε μερα

TERISXRYSOS21 - 9/4/2020 14:53

Δηλαδης αν δε πάτε μια φορά και δείτε τη λειτουργία από τη τηλεόραση θα πάθετε κάτι?ελεος

ΕΙΡΗΝΗ - 9/4/2020 12:01

Το παπαδαριό αποφάσισε, ξέρει τώρα ο Τσιόρδας και ο κάθε γιατρουδάκος, που έφερε αυτά τα αποτελέσματα, για τα οποία μιλάει όλος ο κόσμος? Εδώ για τη δημόσια υγεία αποφάσισαν οι παπάδες!!!!!!!!!!!

Drifter_21 - 9/4/2020 13:08

Δεν μας εξήγησες, όμως, τι ακριβώς αναφέρει ο Χροπότκιν επ' αυτού του ζητήματος, για να έχουμε σφαιρική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.

ΕΠΟΜΕΝΟ