3 ΣΧΟΛΙΑ

Independent: Έτσι η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κοροναϊού (ΦΩΤΟ)

Αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας στο πώς αντιμετώπισε η χώρα την πανδημία

Ακόμη ένα κολακευτικό άρθρο γράφτηκε στο εξωτερικό για το πώς η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία, μέχρι στιγμής, την πανδημία του κοροναϊού.

Αυτή τη φορά, η Independent με ένα εκτενές άρθρο της Κέιτι Φάλον περιγράφει το πώς η Ελλάδα κατάφερε να «ισιώσει την καμπύλη του κοροναϊού», κάτι το οποίο αναφέρει και στον τίτλο της.

Το άρθρο αναφέρεται στο lockdown που ξεκίνησε από σχολεία και καταστήματα και κορυφώθηκε στις 23 Μαρτίου με την απαγόρευση κυκλοφορίας, τονίζοντας πως η Αθήνα είναι «εκπληκτικά ήσυχη, με τα ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους να περνούν με κόκκινο τα φανάρια χωρίς να φοβούνται μην τυχόν τρακάρουν», ενώ στον Παρθενώνα και στους δρόμους του κέντρου αντί για τουρίστες θα δει κανείς «ορισμένα σκυλιά και αθλούμενους».

«Η Ελλάδα υιοθέτησε ολοκληρωτικό lockdown στις 23 Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της, έχοντας ήδη βάλει λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια μία εβδομάδα νωρίτερα. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να μην έχει δει ίδια επίπεδα κρουσμάτων του κοροναϊού με αυτά που έχει η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γαλλία. Τα σούπερ μάρκετ δημιούργησαν ειδικά μέτρα όπου ο καθένας μπαίνει με πάσο εντός, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Ολοι αν βγουν έξω από το σπίτι πρέπει να έχουν το δικαιολογητικό και την ταυτότητά τους, ενώ η αστυνομία βάζει πρόστιμα 150 ευρώ στους παραβάτες», αναφέρει αρχικά στο δημοσίευμα, που δεν είναι το πρώτο που μιλά με τιμητικά σχόλια για το πώς αντιμετώπισε η χώρα την κρίση.

Independent: Η Ελλάδα διπλασίασε τα κρεβάτια σε ΜΕΘ άμεσα

Τονίζει, μάλιστα, πως το σύστημα Υγείας «κρύβεται» πίσω από τις γρήγορες αντιδράσεις και τα μέτρα, που κράτησαν χαμηλά τη χώρα σε κρούσματα, ενώ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα είχε μόλις 565 κρεβάτια ΜΕΘ πριν από την εξάπλωση της πανδημίας και «γρήγορα αύξησε τη διαθεσιμότητα αλλάζοντας χώρους σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και δημιουργώντας νέους χώρους στα δημόσια, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρεβατιών σε ΜΕΘ».

Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται δηλώσεις και του επιδημιολόγου Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος έκανε αναφορά στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως «το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να είναι πιο αποτελεσματική στην προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο κοροναϊός».

Η αναφορά στους... απείθαρχους των μέτρων

Γίνεται ωστόσο αναφορά και στα αρνητικά σημάδια που εμφάνισε η χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως οι «απείθαρχοι» Ελληνες που γέμισαν τις παραλίες στη Θεσσαλονίκη, μόλις έφτιαξε λίγο ο καιρός. «Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα», σημειώνει η Independent.

Ακόμη, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο Πάσχα, τονίζοντας τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ, τέλος, φιλοξενεί δηλώσεις μιας κατοίκου από το Πέραμα, που αναφέρει πως «κάποιος θα θεωρούσε έκπληξη το ότι οι Ελληνες πειθαρχούν τόσο πολύ, αλλά δεν θεωρείται έκπληξη. Εχουμε αντέξει σαν λαός πολέμους και πείνα».

Στο τέλος του άρθρου γίνεται αναφορά και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ΚΥΤ σε μετανάστες, λέγοντας πως έχουν τεθεί σε καραντίνα όσοι βρέθηκαν θετικοί. Σημειώνει πως οι συνθήκες στη Μόρια παραμένουν πολύ άσχημες, ενώ καταλήγει λέγοντας πως ο χαμηλός αριθμός θνησιμότητας από τον κοροναϊό «μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο που θα πρέπει να δουν οι γείτονές της, αλλά την ίδια ώρα η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης στους δρόμους προκαλεί μεγαλύτερο άγχος για ένα εύθραυστο σύστημα υγείας που μπορεί εύκολα να βρεθεί σε πίεση. Το Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για τις ικανότητες των Ελλήνων, που συνήθως μαζεύονται με τις μεγάλες οικογένειές τους αυτή την περίοδο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα "Μένουμε Σπίτι", ώστε να συνεχίσει να παραμένει επίπεδη η καμπύλη».

Πηγή: iefimerida.gr


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
ΕΙΡΗΝΗ - 9/4/2020 11:12

Δεν πάει να λένε ότι θέλουνε οι επιστήμονες? Το παπαδαριό αποφάσισε αλλιώς, ξέρει τώρα ο Τσιόρδας και ο κάθε γιατρουδάκος, που έφερε αυτά τα αποτελέσματα, για τα οποία μιλάει όλος ο κόσμος? Εδώ για τη δημόσια υγεία αποφάσισαν οι παπάδες!!!!!!!!!!!

ΜΗΤΣΟΣ-ΚΑΤΟΥΝΑΞΗΡΟΜΕΡΟΥ21 - 9/4/2020 13:41

ok ..ok...

ΕΙΡΗΝΗ - 9/4/2020 11:01

Δεν πάει να λένε ότι θέλουνε οι επιστήμονες? Το παπαδαριό αποφάσισε αλλιώς, ξέρει τώρα ο Τσιόρδας και ο κάθε γιατρουδάκος, που έφερε αυτά τα αποτελέσματα, για τα οποία μιλάει όλος ο κόσμος? Εδώ για τη δημόσια υγεία αποφάσισαν οι παπάδες!!!!!!!!!!!

ΕΠΟΜΕΝΟ