0 ΣΧΟΛΙΑ

Τσιόδρας: Κανένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου δεν πρέπει να ανησυχεί

Δεν έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, επέλεξε στην αναφορά του σχετικά με τον κοροναϊού να μιλήσει και για τα κατοικίδια ζώα, μετά από σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν πιθανή λοίμωξη αυτών. Είπε λοιπόν:

«Εως σήμερα είχαν αναφερθεί στη βιβλιογραφία λοίμωξη σε μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης, μια μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες. Επίσης, καμία από μολυσμένες γάτες, από αυτή τη μελέτη, δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι από αυτές υπάρχουν ικανές ποσότητες να μολύνουν άνθρωπο.

Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γατών δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα τα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού, όπως έκαναν ορισμένοι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά, λόγος να τα εγκαταλείπουν όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σχετικά με τα κατοικίδια, τα οποία φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπερνούν τους φόβους που προκύπτουν λόγω του ιού και κατέληξε «Μετά έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και διασπορά της νόσου στους ανθρώπους».
 


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ