0 ΣΧΟΛΙΑ

Η Ευρώπη παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και στέλνει βοήθεια στο Ιράν

Ενεργοποίησε μηχανισμό με αφορμή την κρίση κοροναϊού

Η Ευρώπη μπόρεσε να στείλει βοήθεια στο Ιράν για τον κοροναϊό, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά το σύστημα INSTEX, το οποίο επιτρέπει στην Ένωση να παρακάμπτει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.

Ο μηχανισμός δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2019 από τους Ευρωπαίους για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν με την αποφυγή χρησιμοποίησης του δολαρίου. Επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει να πωλεί πετρέλαιο και να εισάγει άλλα προϊόντα.

Η πρώτη εμπορική συναλλαγή αφορά την εισαγωγή στο Ιράν ιατροφαρμακευτικού υλικού, κάτι που ήταν αδύνατο εξαιτίας των αμερικανικών που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, «το σύστημα INSTEX έχει επιτυχώς πραγματοποιήσει την πρώτη του συναλλαγή, διευκολύνοντας την εξαγωγή ιατροφαρμακευτικού υλικού από την Ευρώπη στο Ιράν».

«Το υλικό αυτό βρίσκεται ήδη στο Ιράν», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίζει περισσότερα πράγματα, ως προς τα είδη που εξήχθησαν και τι ανάγκες θα καλύψουν, με δεδομένο ότι το Ιράν αντιμετωπίζει πολύ βαθιά κρίση εξαιτίας της πανδημίας και τα προβλήματα από τις ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα ήταν πολύ μεγάλες και πριν από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ήδη στο Ιράν, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας έχουν φτάσει τις 41.500 και οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.750.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «πλέον, μετά την πρώτη συναλλαγή, το INSTEX και το ιρανικό αντίστοιχό του STFI θα εργαστούν για την προώθηση περισσότερων συναλλαγών και την εμβάθυνση του συστήματος».


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ