0 ΣΧΟΛΙΑ

Στους έντεκα οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Ιταλία - Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία

Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται στην γειτονική χώρα

Τους έντεκα έχουν φτάσει οι νεκροί στην Ιταλία από τον νέο κοροναϊό, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 320.

Οι ηλικίες των τελευταίων θυμάτων είναι 76, 84, 91 και 83 όπως αναφέρει η Repubblica.

Νωρίτερα, καταγράφηκαν κρούσματα και στην κεντρική και νότια Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο κοροναϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

Μεγάλος είναι ο αντίκτυπος και στην οικονομία της Ιταλίας από την εξάπλωση του ιού με την χώρα ίσως να χρειαστεί να προστρέξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να της προσφέρει ευελιξία στους στόχους για τον προϋπολογισμό καθώς η οικονομία είναι ήδη στο χείλος της ύφεσης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Τα σχόλια της υφυπουργού Οικονομικών Λάουρα Καστέλι ήρθαν μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία, που μέχρι στιγμής επικεντρώνεται σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας που αποτελούν κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, θα είναι «πολύ ισχυρός».

Ερωτηθείσα εάν η Ιταλία, που έχει από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην ευρωζώνη και εδώ και καιρό πασχίζει να σεβαστεί τους αυστηρούς κανόνες δανεισμού του μπλοκ, θα ζητήσει πρόσθετη ευελιξία προκειμένου να διαχειριστεί τον αντίκτυπο του κοροναϊού, η Καστέλι δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο η ΕΕ να το κάνει αυτό εάν χρειαστεί.

Ακόμα και πριν την εμφάνιση του ιού στη χώρα, που οδήγησε σε πτώση άνω του 5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, η Ιταλία βρισκόταν ήδη στο χείλος της ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η τουριστική βιομηχανία, που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του ΑΕΠ, φοβάται ότι θα υπάρξει βουτιά στις κρατήσεις καθώς η κυβέρνηση έδωσε εντολή για εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ