0 ΣΧΟΛΙΑ

Ανήσυχοι για τα ελληνοτουρκικά οι Έλληνες, ενώ η ΝΔ προηγείται και πάλι στην πρόθεση ψήφου

Ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με τα ελληνοτουρκικά εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες εκφράζοντας ταυτόχρονα και την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των συμμάχων – με εξαίρεση τη Γαλλία- σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Την ίδια στιγμή στην μέτρηση της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ κρατά απόσταση κατά 12.5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο κόμματα να καταγράφουν  ποσοστά 38% και 25,5% αντίστοιχα. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% και το ΚΚΕ με 5%.

Στο 4,5% βρίσκεται η Ελληνική Λύση και στο 3% το Μέρα 25. Ενδιαφέρον είναι ότι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημιουργία Ξανά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν ένα ποσοστό συνολικά στο 4%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 66% (69% στην προηγούμενη έρευνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 19%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (από 45%) με  τον Αλέξη Τσίπρα να μένει στο 26% (από 27%) και την απάντηση «κανένας από τους δύο», στο 25%.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 58% αξιολογεί θετικά την κίνηση Μητσοτάκη, αλλά το 31% έχει αρνητική άποψη.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα στην ερώτηση πόσο ανησυχούν οι πρόσφατες εξελίξεις, οι δηλώσεις και οι προκλήσεις της Τουρκίας το 62% απαντά ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά, το 16% μέτρια κι επίσης ένα 16% λέει ότι ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. Περισσότερο ανησυχούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ (66%) και λιγότερο του ΣΥΡΙΖΑ (59%) και του ΚΙΝΑΛ (61%).

Αναφορικά με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά το 55% θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 36% σε μάλλον ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σχεδόν οι μισοί (49%) λένε ότι κινούνται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση και το 39% σε μάλλον λανθασμένη ή σίγουρα λανθασμένη κατεύθυνση.

Στην ερώτηση για το πώς αξιολογείται η στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά το 76% λέει ότι είναι αρνητική ή σίγουρα αρνητική και μόλις 1 στους 10 λέει ότι είναι σίγουρα ή μάλλον θετική. Αντιθέτως για τη Γαλλία το 67% λέει ότι είναι σίγουρα ή μάλλον θετικά και το 18% μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά. Αρνητική στάση κρατούν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 64% λέει ότι είναι αρνητική ή σίγουρα η στάση της και το 23% σίγουρα ή μάλλον θετική. Για τις ΗΠΑ οι πολίτες λένε ότι η στάση της είναι σίγουρα ή μάλλον θετική σε ποσοστό 31%, αλλά το 55% κρίνει ότι είναι μάλλον ή σίγουρα αρνητική.

Συνολικά το ισοζύγιο και η διαφορά ως προς τη στάση των «συμμάχων», για τη Γαλλία είναι 18% αρνητικές και 67% θετικές (+49), για τις ΗΠΑ είναι 55% αρνητικές και 31% θετικές (-24), για την ΕΕ είναι 64% αρνητικές και 23% θετικές (-41) και για τη Γερμανία 76% αρνητικές και 10% θετικές (-66).

Τέλος, αναφορά με την προσωπική οικονομική κατάσταση, μόλις 16% εκτιμά ότι είναι πολύ άνετη ή άνετη, το 47% μέτρια, το 32% δύσκολη ή πολύ δύσκολη. Δηλαδή 1 στους 3 πολίτες εξακολουθεί να περνά δύσκολα στα οικονομικά του.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ