0 ΣΧΟΛΙΑ

Ολοκληρώθηκε η εκταφή του Φράνκο

Τα λείψανα του δικτάκτορα δεν βρίσκονται πλέον στην Κοιλάδα των Πεσόντων

Ολοκληρώθηκε σήμερα η εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων. Μια διαδικασία που πραγματοποιήθηκε 44 χρόνια μετά το τέλος ενός καθεστώτος που άφησε βαθιές πληγές στη χώρα της ιβηρικής.

Ο δικτάτορας Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1975 και το ζήτημα της εκταφής το οποίο δίχασε την ισπανική κοινή γνώμη, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ως «μια μεγάλη νίκη της ισπανικής δημοκρατίας».

Το φέρετρο με τα λείψανα του Φράνκο μεταφέρθηκε από την επιβλητική βασιλική που έχει σκαφτεί στον βράχο του μαυσωλείου της ValledelosCaidos από οκτώ μέλη της οικογένειάς του. Οι απόγονοι του νικητή του αιματοβαμμένου ισπανικού εμφυλίου φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία» καθώς τοποθετούσαν το φέρετρο στο όχημα που επρόκειτο να το μεταφέρει στο ελικόπτερο. Προορισμός του, το κοιμητήριο του Mingorubbio, βόρεια της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο τάφος της συζύγου του.

«Ο Φράνκο δεν θα πεθάνει ποτέ». Λίγες δεκάδες νοσταλγοί του δικτάκτορα περίμεναν το φέρετρο, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. «Εσωσε την Εκκλησία και μας κράτησε προστατευμένους από τον Κομμουνισμό», δήλωσε ένας από τους συγκεντρωμένους.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ