0 ΣΧΟΛΙΑ

Κασιδιάρης για ναζιστικά σύμβολα και κείμενα: Υπάρχει ελευθερία έκφρασης

Το νούμερο δύο της ναζιστικής οργάνωσης τόνισε ότι έμαθε για τη δολοφονία Φύσσα από την τηλεόραση και τόνισε ότι πάντα δρούσε με νομιμότητα

Φόρο τιμής στη... νομιμότητα έκανε ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο πρώην βουλευτής και στενός συνεργάτης του Νικ. Μιχαλολιάκου επανέλαβε σχεδόν σε κάθε ερώτηση πως όλα έχουν γίνει στα πλαίσια της «απόλυτης νομιμότητας», καταλήγοντας αναφορικά με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ότι «το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το αποτρόπαιο έγκλημα». Επιπλέον απέφυγε να αποκηρύξει τους ναζί και τα σύμβολα τους τονίζοντας ότι υπάρχει ελευθερία έκφρασης.

Ο Ηλ. Κασιδιάρης κάτω από το βλέμμα της Μάγδας Φύσσα, μίλησε για κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του ίδιου και του κόμματος. «Η Χρυσή Αυγή είναι το λαϊκό εθνικιστικό κίνημα. Ιδεολογία μας είναι ο εθνικοσοσιαλισμός. Το λέω γιατί έχει δημοσιότητα η δικη. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δεν μπορεί κανείς να το στερήσει σε αυτή τη δίκη» είπε.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα μία μόνο φορά παρενέβη στην απολογία, όταν ο Ηλ. Κασιδιάρης ολοκλήρωσε τα όσα ήθελε να καταθέσει στο δικαστήριο για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της οπλοκατοχής. Αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι παρενέβη στην ελληνική Δικαιοσύνη για την καταστροφή της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα Φύσσα φώναξε: «Δεν μας είπες για αυτά που έχεις κάνει...».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση, αν και σε πολλά ερωτήματα αρνήθηκε να απαντήσει υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ποινικά αδιάφορα» θέματα, ενώ επαναλάμβανε συνεχώς πως υπάρχει δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Σε αυτά ενέταξε τη σβάστικα που έχει τατουάζ στο χέρι, τις ναζιστικές σημαίες, αλλά και άρθρα και ομιλίες του ίδιου. «Δεν θα σχολιασω άρθρα που αποτελούν ιστορική κριτική και κινούνται στα πλαίσια της νόμιμοτητας. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Ξεκάθαρα είμαι αντίθετος και καταδικάζω οποιαδήποτε πραξη βίας και εγκλήματα πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Το νούμερο 2 του Νικ. Μιχαλολιάκου υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία Φύσσα, ενώ ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ τον Γ. Ρουπακιά. «Τον είδα στα δελτία ειδήσεων μετά τη δολοφονία πρώτη φορά. Δεν τον γνωρίζω» κατέθεσε και πρόσθεσε πως ο Γ. Ρουπακιάς δεν είχε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή πριν το 2012, καθώς και ότι οι Τοπικές Οργανώσεις ήταν υπεύθυνες για όσους τις περιστοίχιζαν. «Καταδικάζω αυτό το έγκλημα δύο φορές. Εκτός του ότι χάθηκε ένας συμπολίτης μας, παράλληλα δόθηκε και το έναυσμα για να χτυπηθεί με παράνομο τρόπο ένα κόμμα» επεσήμανε.

Πρόεδρος: «Εμείς έχουμε δει ότι ο Ρουπακιάς ανήκε σε κάποιο πενταμελές Τοπικής...»

Κατηγορούμενος: «Ήταν υποστηρικτής, ασχέτως αν εγώ δεν τον γνώριζα. Ωστόσο δεν ήταν μέλος. Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά δεν ξέρω τον Ρουπακιά. Τον είδα σε δελτία ειδήσεων μετά από μέρες. Αυτή είναι η πάσα αλήθεια.»

Πρόεδρος: «Τον έχουμε δει σε ομιλίες, σε κατασκηνώσεις. Έχει εμφανιστεί... δεν φαίνεται να είναι ο περαστικός.»

Κατηγορούμενος: «Δεν αντιλέγει κανείς σε αυτό. Δεκάδες τοπικές οργανώσεις υπήρχαν και ο καθένας μπορούσε να μιλήσει και το κόμμα δεν μπορούσε να ξέρει τι θα κάνει και τι θα πει... αυτά τα έβρισκαν μέσα στην τοπική.

Πρόεδρος: «Υπάρχει η αδελφή του Γ. Ρουπακιά που αναφέρεται σε εσάς, όταν είπατε πως δεν τον ξέρετε. "Μου ήρθε να τον πιάσω από το λαιμό και ποιος τον εκπαίδευσε, ποιος τον έμαθε;" είπε σε συνομιλία της...»

Κατηγορούμενος: «Έχω κάνει μήνυση σχετικά. Τι αθλιότητες είναι αυτές... Έχει παύση η δίωξη μέχρι να ολοκληρωθεί το δικαστηριο. Ο δικηγόρος της έχει πει ότι θα ανακαλέσει. Πιστεύω ότι εκείνη ήταν στέλεχος των ΑΝΕΛ γιατί όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι στη Βουλή αυτή την τακτική χρησιμοποιούσαν...»

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο πρώην βουλευτής υποστήριξε ότι «το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το αποτρόπαιο έγκλημα. Το καταδίκασε και δεν είχε σχέση», ωστόσο αρνήθηκε να πει κάτι περισσότερο.

Πρόεδρος: «Ο Ρουπακιάς αποφάσισε μόνος του;»

Κατηγορούμενος: «Δεν μπορώ να εκφράσω άποψη αφού δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για το τι έγινε εκείνο το βραδυ.»

Πρόεδρος: «Πώς εξηγείτε ότι ήταν εκεί και άλλα άτομα;»

Κατηγορούμενος: «Σε ό τι άφορα τι συνέβη εκείνο το βράδυ, δεν έχω δήλωση γιατί δεν γνωρίζω ποια είναι η αλήθεια. Ρώτησα στη φυλακή αλλά όλοι τους αρνούνταν. Δεν μπορώ να εικάσω τίποτα και αφού δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, δεν μπορώ να πω τίποτα.»

Ο Ηλ. Κασιδιάρης απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου είπε επίσης:

- Για τους Ρομά και τους μετανάστες, έκανε και πάλι επίκληση στη νομιμότητα: «Για τους Ρομά, τους μετανάστες και για τους Έλληνες, πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα. Θέλω Να μην υπάρχουν άβατα, όπως στις Αχαρνές και στον Ασπρόπυργο. Δεν μπορεί να μην μπαίνει η αατυνομία σε καταυλισμό Ρομά, όπου γίνονται βαριά εγκλήματα».

- Για τις ομιλίες του: «Ο δημόσιος λόγος μου δεν έχει καμία σκιά, είναι συνυφασμένος με τη νομιμότητα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «προσεκτικά ειπωμένες ομιλίες» που δεν προκαλούσαν βία.

- Για τα τάγματα εφόδου: «Είναι όρος που χρησιμοποιεί η Αριστερά εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μία αισχρή συκοφαντία, μί ανοησία που χρησιμοποιήθηκε και από το Νικ. Δένδια στη Βουλή».

 


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ