3 ΣΧΟΛΙΑ

Volley League Ανδρών- Ώρα Μηδέν: Η δικαίωση της ΑΕΚ

Οι εξελίξεις δικαιώνουν την Ένωση και όλα όσα είχε ζητήσει. Ζητά να γίνουν τομές στο άθλημα για να επανεκκινήσει

 

Παράταση στην παράταση δίνει η ΕΣΑΠ στις ομάδες, ακόμη και χωρίς να το ζητάει καμία, μπας και μπορέσει να κάνει πρωτάθλημα. Προς το παρόν φαίνεται ότι ο ιστορικός Εθνικός Αλεξανδρούπολης δεν μπορεί να κατεβάσει ομάδα, ότι η εκπληκτική ομάδα του Βραχατίου, ένα βολεϊκό κόσμημα, ο Παμβοχαϊκός δεν σκέφτεται να συμμετάσχει, ότι η ΑΕΚ εμμένει στις θέσεις της για την εξυγίανση του επαγγελματικού βόλεϊ τόσο σε οργανωτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο, ότι κάποιες άλλες ομάδες, απλώς θα συμμετάσχουν με νέους και εφήβους στην πλειοψηφία του ρόστερ. Το βέβαιο είναι όμως ότι ακόμη και αυτές που θα παίξουν στο πρωτάθλημα, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ομιλούν περί επαγγελματικού βόλεϊ, έχουν οφειλές πολλών ετών, κάποιοι δεν έχουν πληρούν και τις γηπεδικές προδιαγραφές.

Μετά από όλα αυτά, καταλαβαίνει κανείς ότι όσα διατύπωνε η ΑΕΚ ήταν κάτι παραπάνω από σωστά. Θα τολμούσαμε μάλιστα να πούμε, ότι οι καταγγελίες της ήταν και πολύ ήπιες. Ο χρόνος φαίνεται να την δικαιώνει. Υγιείς παράγοντες και υγιή σωματεία αποστρέφονται τη συμμετοχή σε τέτοιο πρωτάθλημα, αδυνατούν να συνεχίζουν να πετούν τα χρήματά τους για να παίζουν ως κομπάρσοι σε ένα πρωτάθλημα που κάποιος θέλει να ττο διοργανώνει, απλά για να το διοργανώνει, χωρίς αξίες, χωρίς προοπτική, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Κάποια δημοσιεύματα φίλα προσκείμενα στον Πρόεδρο της ΕΣΑΠ, έκαναν λόγο για κόντρα ανάμεσα στην ΕΣΑΠ και την ΑΕΚ καλά κρατεί, την οποία δήθεν την ξεκίνησε η ΑΕΚ για να καλύψει τα οικονομικά προβλήματά της, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσε να κατεβάσει ομάδα στο πρωτάθλημα. Και ο Πρόεδρος της ερασιτεχνικής και ο Πρόεδρος του ΤΑΠ και ο Γενικός Αρχηγός της ΑΕΚ που συμμετείχαν στις συνελεύσεις και τα συμβούλια της ΕΣΑΠ, ξεκαθάρισαν ότι η ΑΕΚ επιδιώκει την τέλεση ενός πρωταθλήματος εκτός ΕΣΑΠ, υπό την ΕΟΠΕ, με καθεστώς διαφάνειας και με συγκεκριμένους όρους για την ομαλή μετάβαση του αθλήματος από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό. Όλοι τους λοιδορήθηκαν, γράφτηκαν διάφορα γι αυτούς, μέχρι και για διάλυση του βόλεϊ στην ΑΕΚ μίλησαν τα παπαγαλάκια.

Η ΑΕΚ παλεύει εδώ και καιρό για να ανατρέψει τα όσα έχουν καταστρέψει την πετοσφαίριση και παρ' ότι είχε στο πλευρό της την πλειονότητα των ομάδων στις Γενικές Συνελεύσεις, όλες τελικά σιώπησαν όταν έπρεπε, με την υπόδειξη του αρχηγού, μπροστά στο βωμό της δημοσιότητας. Ο χρόνος όμως δείχνει ότι τελικά οι περισσότεροι βιώνουν αυτό που καταγγέλλει η ΑΕΚ. Ερασιτεχνισμό, αδυναμία, άνιση μεταχείριση, συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα σε ρόλο κομπάρσου, αδυναμία ανάδειξης νέων αθλητών, διακοπή διαδικασία ανάπτυξης.

Η ΑΕΚ επανειλημμένως έχει ζητήσει να γίνει η τομή στο βόλεϊ και είτε να μετατραπεί σε πλήρως ερασιτεχνικό άθλημα (να ανήκει 100% στον ερασιτέχνη) είτε να γίνει πλήρως επαγγελματικό, με σύσταση ΑΕ. Τα ΤΑΠ είναι νομικά εκτρώματα, που πλέον δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη αθλητική πραγματικότητα και αποτελούν ένα ερμαφρόδιτο φορέα που απαιτεί επαγγελματικές υποχρεώσεις, ενώ όλο το περιβάλλον είναι εντελώς ερασιτεχνικό. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ τα ΤΑΠ έχουν δικό τους ΑΦΜ και κάνουν δικές τους φορολογικές δηλώσεις και έχουν δική τους διοίκηση, δεν μπορούν να έχουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό γιατί δεν έχουν νομική οντότητα. Κι ενώ ο Νόμος απαιτεί τραπεζικές συναλλαγές, τα ΤΑΠ θα πρέπει να παρανομούν για να εξυπηρετούν ένα δήθεν επαγγελματισμό που βολεύει λίγους.

 

Ο Νόμος απαγορεύει τη χρηματοδότηση των ΤΑΠ από τα ερασιτεχνικά σωματεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον αθλητικό νόμο απαγορεύεται οι επιχορηγήσεις των Σωματείων για το βόλεϊ να πηγαίνουν στο ΤΑΠ, αλλιώς ανακαλούνται οι πάσης φύσεις επιχορηγήσεις. Κι όμως η ΕΣΑΠ επιμένει να υποχρεώνει τα Σωματεία ουσιαστικά να χρηματοδοτούν τα ΤΑΠ, ή απαιτεί να βρίσκονται χρηματοδότες που θα βάζουν τα λεφτά τους στα ΤΑΠ χωρίς καμία εξασφάλιση.

 

Εκπληκτικές απαιτήσεις από τη Διοίκηση της ΕΣΑΠ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επιδιώκει ακόμη να κάνει ραντεβού με τα Σωματεία που δεν θέλουν να συμμετάσχουν για να τα πείσει να κατέβουν. Φυσικά αυτό που ενδιαφέρει την ΕΣΑΠ είναι να βρεθούν κάποιοι χρηματοδότες να βγει κουτσά στραβά η χρονιά, κι αν δεν πληρωθούν και όλοι οι παίκτες κάποιους μισθούς δεν πειράζει βρε αδελφέ, έχει ο Θεός. Ε, στην χειρότερη ας βάλει και κάποια χρήματα κάποιος Δήμος. Βρείτε τον τρόπο βρε εσείς. Δήθεν για το ερασιτεχνικό σωματείο, αλλά πάρτε τα λεφτά στο ΤΑΠ. Και τι έγινε μωρέ που τα λεφτά είναι των δημοτών και δεν πάνε για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

 

Έτσι κι αλλιώς μας ελέγχει κανείς? Μήπως δήλωσε ποτέ κανείς που βρίσκονται κάποια εκατομμύρια κάθε χρόνο για να χρηματοδοτούνται κάποια ΤΑΠ. Μήπως ζήτησε ποτέ κανείς να δει αν κατατέθηκαν τα δικαιολογητικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο;

 

Αυτό το «έχει ο Θεός» δεν το θέλει η ΑΕΚ, αυτό το «ας πληρωθεί φέτος ότι να ναι και βλέπουμε», αυτό το «βρείτε κάποια λεφτά από κάποιο επιχειρηματία ή από κάποιον Δήμο» δεν το θέλει η ΑΕΚ και προτιμάει να μείνει σταθερή στις θέσεις της και να αγωνιστεί για την εξυγίανση, όπως έχει κάνει άλλωστε τόσες φορές, κόντρα σε Θεούς και δαίμονες και με άλλες Ομοσπονδίες.

 

Φυσικά στις «συνομιλίες» για να πειστούν τα σωματεία να κατέβουν, δεν περιλαμβάνεται η ΑΕΚ.

 

Η ΑΕΚ πρότεινε συγκεκριμένες θέσεις για την εξυγίανση του ανδρικού βόλεϊ και τη μετάβασή του σε ένα υγιές πλαίσιο επαγγελματικής λειτουργίας. Και με αυτή την τοποθέτησή της, ζήτησε τη διάλυση της ΕΣΑΠ και τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος από την Ομοσπονδία του Βόλεϊ, καθ’ όλο το μεταβατικό στάδιο. Όλα ακούγονταν καλά, μέχρι που εκστομίστηκε η τελευταία πρόταση.

Ναι ΑΕΚ δίκιο έχεις, τα ξέρουμε κι εμείς, αλλά δεν αφήνουμε τις καρέκλες. Από τότε κι έπειτα, η ΑΕΚ συνεχίζει τον αγώνα μέχρι τέλους και η ΕΣΑΠ σφυρίζει αδιάφορα, θέτοντας deadline με παρατάσεις και ξανά παρατάσεις (τις οποίες δίνει μόνη της, η ΑΕΚ δεν εμφανίστηκε ποτέ στην Επιτροπή της και δεν ζήτησε ποτέ αναβολή ή παράταση) για τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα και απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση, αλλιώς όποιος δεν συμμορφωθεί δεν θα του επιτραπεί να παίξει. Δεν είναι αστείο, αυτή η ρήτρα περιλαμβάνεται στην Προκήρυξη που ψηφίστηκε με μειοψηφία της ΑΕΚ, που την καταψήφισε. Και κυρίως η ρήτρα αυτή αποσκοπούσε στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η ΑΕΚ ήθελε να τα διαχειριστεί μόνη της, η ΕΣΑΠ αποφάσισε ότι όποιος δεν της παραχωρήσει τα δικαιώματά του, αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα.

Αυτοί που έχουν τις τύχες της βιτρίνας του ανδρικού βόλεϊ, δεν βλέπουν ότι το κατάντησαννα να είναι το 5ο άθλημα σε δημοτικότητα στη χώρα μας, πίσω από ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ και πόλο, ενώ... καραδοκεί και το ποδόσφαιρο σάλας. Κάποτε το βόλεϊ ήταν μαζί με το μπάσκετ ψηλά πίσω από το δεύτερο και “χτυπούσε” το ποδόσφαιρο και πλέον διεξάγεται ένα πρωτάθλημα που δεν του δίνει κανένας σημασία, σε άδεια γήπεδα και χωρίς ενδιαφέρον.

 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Στις 21/06 όλες οι ομάδες έλαβαν με e-mail σχέδιο της προκήρυξης του Πρωταθλήματος, όπου αναφερόταν ρητώς ως καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής στο Πρωτάθλημα η 21η Σεπτεμβρίου 2019. Η ΑΕΚ στην 137η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ της 24ης Ιουνίου έθεσε επί τάπητος όλα τα προβλήματα του βόλεϊ και κάλεσε άπαντες να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές για να σταματήσει η κατρακύλα του αθλήματος. Και επιπλέον διαφώνησε ρητά με την πρόθεση κάποιων να βάλουν από το παράθυρο στην Α1 κάποιες ομάδες με wild cards, κάτι που δεν προβλεπόταν πουθενά. Αυτή ήταν η σπίθα που άναψε την κόντρα. Μάλλον δεν θα έπρεπε να διαφωνήσει η ΑΕΚ και αυτή η διαφωνία ίσως να χάλασε κάποια σχέδια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν σωματεία φίλα προσκείμενα στην Προεδρία της ΕΣΑΠ.

Στις 11 Ιουλίου 2019, έγινε η ΓΣ της ΕΣΑΠ, η οποία εξ' αρχής... έσφυζε από νομιμότητα! Γενικός Γραμματέας ορίστηκε ο κ. Γιάννης Δανδάλης που αποτελούσε εκπρόσωπο του ΟΦΗ, χωρίς οι Κρητικοί να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην συνεδρίαση, αφού το Σώμα εκείνη την ημέρα θα ενέκρινε ή όχι την είσοδο των νέων μελών! Αυτό ισχύει με βάση το καταστατικό, καθώς ο ΟΦΗ δεν έχει δημιουργήσει ΤΑΠ και επομένως δεν αποτελεί επίσημο μέλος της ΕΣΑΠ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τίθεται σοβαρότατο θέμα ακυρότητας της ΓΣ.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, τέθηκε προς ψήφιση η προκήρυξη του Πρωταθλήματος 2019-2020, η οποία υπερψηφίστηκε από όλους στο περιεχόμενο που είχε σταλεί στα ΤΑΠ με την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής την 21.9.2019 (ναι, 21 Σεπτεμβρίου), με την ΑΕΚ όμως να καταψηφίζει το άρθρο που αφορούσε την εκχώρηση των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων στην ΕΣΑΠ και το άρθρο που έθετε ως συνέπεια της μη εκχώρησης την απαγόρευση συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, όλα τα ΤΑΠ κλήθηκαν να... υπερψηφίσουν και πάλι την προκήρυξη του νέου Πρωταθλήματος, με mail που έλαβαν. Ο λόγος;

Η νέα καταληκτική ημερομηνία που …άλλαξε από 21/09 σε 31/07!!!

Η νομιμότητα όχι μόνο πήγε... περίπατο, αλλά ήταν ολοφάνερο από εκείνη τη στιγμή ότι άλλοι ήταν οι σκοποί των κινήσεων αυτών.

Το ΤΑΠ ΑΕΚ κινήθηκε άμεσα κατά της ενέργειας αυτής με την οποία άλλαξε η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής. Αμέσως απέστειλε επιστολή προς την ΕΣΑΠ, ζητώντας τα πρακτικά της ΓΣ, καθώς και την ηχογράφηση της συνεδρίασης για να αποδείξει το δίκιο του, αλλά και γιατί είχε δικαίωμα να τα ζητήσει ως μέλος της ΕΣΑΠ. Με την ίδια επιστολή επίσης ζήτησε τον εγκεκριμένο ισολογισμό και τον προϋπολογισμό της σεζόν 2019-2020.

Η απάντηση της ΕΣΑΠ ήταν εκ των ουκ άνευ, καθώς... υπέδειξε στο ΤΑΠ ΑΕΚ ότι δεν συνδέονται τα πρακτικά και οι απομαγνητοφωνήσεις της ΓΣ με την δήλωση συμμετοχής, τη στιγμή που στην ΓΣ συζητήθηκαν η ..... προκήρυξη και η δήλωση συμμετοχής! Παράλληλα, αρνήθηκε να στείλει και τον εγκεκριμένο Ισολογισμό, αναφέροντας ότι ο εκπρόσωπός της είχε στα χέρια του το προσχέδιο του, ενώ αρνήθηκαν να στείλουν και τον Προϋπολογισμό, ο οποίος εμφανίζει τα έσοδα που θα έχει το κάθε ΤΑΠ από την επιχορήγηση ΕΣΑΠ καθώς και τα έξοδα που θα επιβαρυνθεί το κάθε ΤΑΠ με τα λειτουργικά της ΕΣΑΠ (άρα παίζουν σημαντικό ρόλο στον οικονομικό του σχεδιασμό).

Η ΑΕΚ με νέα επιστολή της έθεσε προ των ευθυνών τους άπαντες στον συνεταιρισμό και ζήτησε εκ νέου τα πρακτικά, τις απομαγνητοφωνήσεις και τον προϋπολογισμό, χωρίς να λάβει ΠΟΤΕ απάντηση από την ΕΣΑΠ που γνώριζε ότι είχε υποπέσει εκτός από παρανομίες και σε ατοπήματα που δεν συνάδουν με τον επαγγελματισμό που δήθεν πρεσβεύουν.

Η μη απάντηση της ΕΣΑΠ στην επιστολή του “Δικεφάλου” οδήγησε σε νέα επιστολή στις 31/07 που έθετε τους όρους για να συμμετάσχει σε ένα πρωτάθλημα αντάξιο του ονόματος του, αλλά και του ουσιαστικού επαγγελματισμού.

Το ΤΑΠ ΑΕΚ δήλωσε ρητά ότι θα συμμετάσχει με ΝΟΜΙΜΗ δήλωση συμμετοχής εντός των χρονικών ορίων που ψηφίστηκαν (21/09 και όχι 31/07), και έχοντας πλήρη και αποκλειστική κυριότητα των δικαιωμάτων του. Η ΕΣΑΠ δεν απάντησε ποτέ. Ακολούθησε μία συνεδρίαση ενός Δ.Σ. που και πάλι ζητήθηκαν τα Πρακτικά, αλλά δεν δόθηκαν και ακολούθησε και νέα επιστολή στις 2.9.2019, με την οποία ζητούνται τα Πρακτικά, ο Ισολογισμός και Προϋπολογισμός, αλλά μέχρι σήμερα ουδεμία απόκριση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα καμώματα της ΕΣΑΠ έχουν μετατρέψει το πρωτάθλημα της Volley League σε τσίρκο όπου οι υποτίθεται επαγγελματικές ομάδες δεν έχουν άποψη ούτε στα ίδια τους τα δικαιώματα.

Η ΑΕΚ έχει ζητήσει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, είτε με απόλυτο επαγγελματισμό, είτε με απόλυτο ερασιτεχνισμό, χωρίς ασάφειες και ερμαφρόδιτες καταστάσεις. Η ΑΕΚ δεν δέχεται να επιβαρύνεται άλλο το ερασιτεχνικό της σωματείο με τις πληρωμές ενός επαγγελματικού φορέα. Η ΑΕΚ θέλει να διασφαλίζονται ως μέτοχοι αυτοί που επενδύουν στον επαγγελματικό αθλητισμό και όχι να πετούν τα χρήματα τους σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο, υποθηκεύοντας και το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών τους αλλά και το μέλλον του ερασιτεχνικού Σωματείου. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του επαγγελματικού αθλητισμού.

Από το 2013 η ΑΕΚ ζητάει τα αυτονόητα. Πέρσι με την επάνοδό της στην Α1 απαίτησε και πήρε την υπόσχεση ότι το αργότερο εντός της σεζόν θα υπάρχει πλήρες επαγγελματικό πλαίσιο με συμμετοχή των ομάδων με τη νομική μορφή εταιρίας. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι αρέσκονται στη διατήρηση του χάους.

Η ΑΕΚ έχει πληρώσει χρυσό το καθεστώς του «λίγο από όλα, και έτσι και αλλιώς, βάλε τώρα και βλέπουμε, δώσε ό,τι έχεις». Μείωσε τα χρέη της στο βόλεϊ ανδρών από 1.000.000 σε 200.000 και συνεχίζει να πληρώνει και κατηγορείται ότι προσχηματικά επικαλείται την εξυγίανση και τον επαγγελματισμό για οικονομικούς λόγους. Ας ανοιχτούν όλοι οι φάκελοι όλων των ΤΑΠ για να δει όλος ο κόσμος ποιος χρωστάει τι.

Η ΑΕΚ απαιτεί να μην περιορίζονται τα δικαιώματά της, απαιτεί να διαχειρίζεται μόνη της τα τηλεοπτικά της δικαιώματα και επιθυμεί να επενδύει τα χρήματα της, σε περιβάλλον υγιές με ξεκάθαρο καθεστώς, όπως γίνεται από το ίδιο το Σωματείο και από μέλη της Διοίκησης και από ενωσίτες χρηματοδότες, στο χάντμπολ, το βόλεϊ γυναικών, το πόλο, το ράγκμπι, την πυγμαχία, την ξιφασκία, το μάι τάι, την πάλη, το ποδόσφαιρο σάλας, τον στίβο, το μπάσκετ με αμαξίδιο, την τοξοβολία και τόσα άλλα αθλήματα σε επίπεδο ανδρών – γυναικών, ακαδημιών και βετεράνων. Η ΑΕΚ έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει με πράξεις και με οικονομική συνέπεια σε όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί. Δεν δέχεται όμως να υποθηκεύει το μέλλον του Σωματείου της για να φτιάχνουν κάποιοι ένα ψευτοεπαγγελματικό πρωτάθλημα χωρίς χορηγούς, χωρίς εισιτήρια, χωρίς θεατές, χωρίς ανάπτυξη, αλλά γεμάτο μόνο ευθύνες και σε βάρος του ΤΑΠ και σε βάρος των διοικήσεων και σε βάρος του ερασιτεχνικού σωματείου.

Ωστόσο, απέναντί της έχει ένα σύστημα που έχει γαντζωθεί στις καρέκλες με... πρόσχημα το καλό του βόλεϊ ενώ οι άδειες εικόνες των γηπέδων, οι μόλις 4 ομάδες που δείχνουν δυνατότητα κανονικής συμμετοχής, τα πενιχρά έσοδα από τα τηλεοπτικά, η περσινή άρνηση του ΟΠΑΠ, τα λειψά ή ακατάλληλα γήπεδα δείχνουν το αντίθετο.

Την ίδια στιγμή καραδοκούν συγκεκριμένες ομάδες που θέλουν να λάβουν wild cards “τυχαία”, με τον επαγγελματισμό του βόλεϊ να χτυπάει... “κόκκινο”!

Στο στρατόπεδο της ΑΕΚ εκτός από την προάσπιση των συμφερόντων της, κατέθεσε συγκεκριμένες οι προτάσεις που την δεύτερη ευκαιρία στο ίδιο το άθλημα και δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν. Είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον δρόμο της νομιμότητας, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να πληρώνουν τους πιστωτές τους, θέλοντας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να δουν το βόλεϊ να επιστρέφει σε υψηλότατη θέση της δημοτικότητας των αθλημάτων.

Όσοι είναι αντίθετοι σε αυτό είναι φανερό ότι εξυπηρετούν δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς.....

Σήμερα οι περισσότερες ομάδες οφείλουν ένα σκασμό χρήματα και κάνουν ξανά και ξανά ρυθμίσεις που δεν θα μπορέσουν να τις τηρήσουν. Δήθεν επαγγελματικές ομάδες ψάχνουν λεφτά από τους Δήμους για να καλύψουν κάποια λειτουργικά τους. Η τηλεόραση αγνοείται, η κεντρική χορηγία αγνοείται, τα έξοδα τη ΕΣΑΠ αυξάνονται και επιβαρύνουν τις ομάδες. Κι όμως κάποιοι επιμένουν να μιλάνε για επαγγελματικό βόλεϊ ανδρών. Χωρίς νέους παίκτες, χωρίς ανάπτυξη.

Και μέσα σε όλα, τώρα που σιγά σιγά, τα στόματα ανοίγουν, μαθαίνουμε ότι κάποιοι πάνε να περάσουν την γραμμή ότι δεν πειράζει αν οφείλονται λεφτά σε ξένους αθλητές. Θα πάρει άδεια το ΤΑΠ, σε Έλληνες να μην χρωστάει ή να έχει κάνει ρυθμίσεις. Αυτό ενδιαφέρει, λένε. Και το κακό είναι ότι ακόμη και ο ΠΑΣΑΠ είναι σε σύγχυση. Έβγαλε και ανακοίνωση πριν δυο τρεις μήνες κατά της ΑΕΚ, αλλά τώρα ίσως να μην ακούει και να μην βλέπει τις οφειλές προς τους ξένους. Κάποιοι ξένοι κάποιας ομάδας του κέντρου έκαναν ή ετοιμάζονται να κάνουν Προσφυγή στη Διεθνή Ομοσπονδία. Αλλά δεν πειράζει, αφού είναι επαγγελματίες οι χαζοί και δεν πήγαν στην Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΣΑΠ, όλα καλά. Γιατί να κάνει παρέμβαση υπέρ τους ο ΠΑΣΑΠ ; Συνάδελφοι Έλληνες είναι; Και τι έγινε που ο ΠΑΣΑΠ παίρνει και για πάρτη τους παράβολο; Μάλλον δεν φτάνει για κάνει παρέμβαση υπέρ τους, στην Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΣΑΠ ή στην ΕΕΑ.

Κάποια πουλάκια λένε ότι σήμερα που μιλάμε, επαγγελματίες μάνατζερ εκτελούν χρέη τημ μάνατζερ σε ομάδα. Ότι έχουν κάνουν καταγγελίες για τους παίκτες τους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν ταυτόχρονα συμβόλαια με δύο ομάδες. Ε και τι έγινε; Επαγγελματικό είναι το ανδρικό βόλεϊ μόνο ως προς την είσπραξη του μαρουλιού, στα άλλα γίνεται και κανένα λάθος. Ερασιτέχνες είναι βρε παιδί μου τα παιδιά.

Κάποια πουλάκια λένε ότι και στις μεταγραφές, εκεί με τα κουμπάκια, γίνονται κάποια πραγματάκια ενίοτε, με την ανοχή του Προεδρείου. Κάποια εμβάσματα πάνε να φύγουν αλλά στο δρόμο χάνονται και ξαναγυρνάνε κ.ο.κ.

 

Ελληνικό Ανδρικό Βόλεϊ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

 

Ο Υφυπουργός ας δει τι γίνεται. Η ΕΟΠΕ ας παρέμβει να αναλάβει το πρωτάθλημα. Ο Επαγγελματισμός που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει, καταστρέφει και την προσδοκία και την ελπίδα και το ίδιο το άθλημα, τουλάχιστον σε επίπεδο ανδρών.

Κλείνουμε το άρθρο με τις προτάσεις της ΑΕΚ, που φυσικά ποτέ δεν συζητήθηκαν, ούτε ποτέ έστω ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις πάνω σε αυτές:

-Να αναπτυχθούν δράσεις σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ για την ανάπτυξη του αθλήματος, το οποίο σε επίπεδο ανδρών έχει οδηγηθεί σχεδόν σε πλήρη παρακμή.

-Να υπάρξει μεταβατικό διάστημα εξυγίανσης του βόλεϊ ανδρών όλων των ομάδων που συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε εθνικές κατηγορίες και έχουν οφειλές πάσης φύσης προς τρίτους, μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα επιβληθεί υποχρεωτικά προς όλα τα μέρη.

-Το μεταβατικό δεν θα μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη. Κατά τη σεζόν 2023-2024, πρέπει υποχρεωτικά όλες οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Α1 να μην οφείλουν ούτε ένα ευρώ προς οποιοδήποτε τρίτο (αθλητή, προπονητή, προμηθευτή, γυμναστήριο).

-Η νομική μορφή στο μεταβατικό διάστημα μπορεί να είναι Σωματείο ή Εταιρία οποιασδήποτε μορφής, χωρίς υποχρεώσεις επαγγελματικού αθλητισμού.

-Με την έναρξη της περιόδου 2023-2024 θα ισχύουν υποχρεωτικά τα εξής:

-Υποχρεωτική μορφή εταιρίας με ισχύ των κυρώσεων του αθλητικού νόμου

-Πρωτάθλημα 10 ομάδων (πρώτη φάση 2Χ9 και δεύτερη φάση 6 πρώτοι 2Χ5 και 4 τελευταίοι 2Χ3) με ρόστερ στα οποία θα

-Έχουν υποχρεωτικά τρεις αναδειχθέντες άνδρες αθλητές από το σωματείο στην 14αδα

-Έχουν υποχρεωτικά ένα ερασιτέχνη από Ακαδημίες στην 14άδα

-Μάξιμουμ 4 αλλοδαπούς στην 14άδα

-Υποβιβάζεται ένας, πρωταθλητής σε best of 7 μεταξύ 1-2

-Γήπεδα επαγγελματικών προδιαγραφών για όλους, σε περίπτωση αδυναμίας μίσθωσης ή έλλειψης ιδιοκτησίας, τα βρίσκει η ΕΣΑΠ.

-Αυτόνομος επαγγελματικός φορέας διαιτησίας

-Αυτοδιάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή Ενιαία Κεντρική Διαχείριση με μίνιμουμ εσόδου ανά ομάδα 100.000, πλέον προσαυξήσεων με βάση συνδυασμό από κριτήρια εμπορικότητας και τηλεθέασης, βαθμολογικής θέσης, ανάδειξης Ελλήνων αθλητών, μεγαλύτερης αγωνιστικής βελτίωσης κλπ

-Financial Fair Play

-Σάλαρι καπ για το ρόστερ Ελλάδος (για τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους οι ομάδες δικαιούνται να έχουν απεριόριστο αριθμό ξένων)

-ΕνέργειεςΔιάδοσηςτουαθλήματοςμε mob apps, interactive web site, volley league TV, official e-shop κλπ

-Διεξαγωγή Πρωταθλήματος Κ19 με δαπάνες μεταφορών λίγκας στις ίδιες ημερομηνίες και γήπεδα πριν τους αγώνες των ανδρών κλπ


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
thvoun - 4/9/2019 18:31

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;;;

AEKQUEEN - 4/9/2019 20:42

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΛΕΫ

komakino - 5/9/2019 18:25

τι να πω...

ΕΠΟΜΕΝΟ