0 ΣΧΟΛΙΑ

Ένα «παιχνίδι» της Οκάσιο - Κορτέζ ξεγύμνωσε το διεφθαρμένο αμερικανικό πολιτικό σύστημα

Τα πάντα επιτρέπονται γι΄αυτόν που θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ είναι το νέο πρόσωπο της πολιτικής των ΗΠΑ που λατρεύουν αλλά και μισούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μόλις 29 ετών και με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο είναι η νεότερη γυναίκα που κατάφερε να μπει στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενώ από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων αντιμετωπίζεται συχνά ως απειλή εξαιτίας της μαχητικότητάς της.

Ενδεικτική είναι η τελευταία της κίνηση με την οποία μέσα από ένα «παιχνίδι» κατάφερε να φέρει στο φως τη γυμνή αλήθεια για τα όσα ισχύουν στην πολιτική των ΗΠΑ, τα οποία δεν είναι καθόλου… κολακευτικά.

Στην τελευταία της ομιλία στην Επιτροπή Επίβλεψης και Αναμόρφωσης την περασμένη Τετάρτη θελησε να καταδείξει πόσο ελαστική είναι η νομοθεσία, απέναντι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με τις οικονομικές χορηγίες των προεκλογικών εκστρατειών, σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσε να πλουτίσει και να φέρει σε πέρας προσωπικούς τους στόχους σε βάρος των αμερικανών πολιτών, χωρίς καμία απολύτως συνέπεια. Όπως αποδείχτηκε ελάχιστα είναι αυτά που ο νόμος απαγορεύει σε κάποιον να κάνει όσο για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για να στηρίξει την θέση της, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να ακολουθήσουν το υποθετικό σενάριό της, στο οποίο η ίδια είναι διεφθαρμένη και θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, για να ικανοποιήσει τα δικά της συμφέροντα.

Ως υποψήφια πρόεδρος στο υποθετικό της σενάριο θέτει ενώπιον της Επιτροπής το ερώτημα αν υπάρχει κάτι που να την εμποδίζει νομικά από το να χρηματοδοτήσει την προεκλογική καμπάνια της στο 100% με εταιρικά χρήματα. Η Επιτροπή απαντά πως νομικά δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, ακόμα κι αν τα λεφτά προέρχονταν από πετρελαϊκές ή μεγάλες φαρμακευτικές.

Στη συνέχεια, εμπλουτίζει το «σενάριό» της λέγοντας ότι  έχει κάνει παρατυπίες στο παρελθόν, οι οποίες θα της κοστίσουν την εκλογή της. Έτσι, χρειάζεται κάποια έξοδο διαφυγής. Φαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομικό σύστημα τίποτα δεν την εμποδίζει από το να… λαδώσει ανθρώπους, ώστε να τους κλείσει το στόμα και να μείνει ό,τι θέλει κρυφό.

Χάρη σε όλα αυτά, έχει πλέον καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος, αλλά προκύπτει ένα νέο ερώτημα: Υπάρχει ο οποιοσδήποτε περιορισμός ως προς το τι νόμους θα μπορεί να περάσει ή να επηρεάσει, ειδικά σε σχέση με τις εταιρίες που την χρηματοδότησαν; Για ακόμα μια φορά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και έχει κάθε δικαιοδοσία να γράψει και να επηρεάσει νόμους υπέρ των συμφερόντων κάθε εταιρίας που την χρηματοδότησε.

Τελευταια προσθήκη στο υποθετικό σενάριο της Οκάσιο-Κορτέζ είναι η πιθανότητα να θέλει κατά τη  διάρκεια της προεδρικής της θητείας να πλουτίσει και μάλιστα με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο στο να αγοράσει μετοχές, παραδείγματος χάριν, σε μία εταιρία πετρελαίου ή φυσικού αερίου και κατόπιν να διαμορφώσει την νομοθεσία με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι μετοχές της να εκτιναχθούν και να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Φυσικά, όλα τα στοιχεία του υποθετικού της σεναρίου «φωτογράφιζαν» τον Ντόναλντ Τραμπ και τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι στοιχεία του σεναρίου είναι πιθανό να ανταποκρίνονται τόσο στον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και σε μέλη της κυβέρνησης του.

Στη συνέχεια, η Οκάσιο-Κορτέζ σχολίασε ότι το νομικό σύστημα των ΗΠΑ είναι θεμελιωδώς διαλυμένο και έκανε την τελική της ερώτηση για το κατά πόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Πρόεδρος έχουν τους ίδιους ή όχι νομικούς περιορισμούς. Η τελική απάντηση ήταν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο προς τον Πρόεδρο.

«Οπότε εγώ και κάθε μέλος αυτού του σώματος δεσμευόμαστε από ένα υψηλότερο ηθικό στάνταρ από ό,τι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Και είναι ήδη υπερβολικά νόμιμο, όπως έχουμε δει, για εμάς να γίνουμε αρκετά διεφθαρμένοι, οπότε υποθέτω ότι είναι ακόμα ευκολότερο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνει», κατέληξε η Οκάσιο – Κορτέζ σε μια «ιστορική» της ομιλία.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ