0 ΣΧΟΛΙΑ

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών του 2020 θα είναι από υλικά ανακυκλωμένων ηλεκτρονικών συσκευών!

Μια πρωτότυπη και άκρως οικολογική κίνηση από το Τόκιο

Σε μια πρωτότυπη απόφαση προχώρησαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, οι οποίοι θα διεξαχθούν στην Ιαπωνια.

Ως γνωστόν, στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών καθημερινής χρήσης όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ψηφιακές κάμερες κ.α. χρησιμοποιούνται και μικροποσότητες χρυσού, σιδήρου, χαλκού και άλλων μετάλλων, οι οποίες καταλήγουν στα σκουπίδια αν οι συσκευές δεν ανακυκλωθούν.

Έτσι, η Ιαπωνία θέλησε να στείλει ένα οικολογικό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα και δημιούργησε μαζί με τον ιαπωνικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα NTT DOCOMO το πρόγραμμα Old Metals New Metals.

Μέσα από αυτό κάλεσαν τους Ιάπωνες να προσφέρουν στο πρόγραμμα ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούσαν πλέον ή εκείνες που είχαν χαλάσει και επρόκειτο να τις πετάξουν στα σκουπίδια.

Από το 2017 που ξεκίνησε το πρόγραμμα η ανταπόκριση ήταν τεράστια και σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από  πέντε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και συνολικά πάνω από 50 χιλιάδες τόνοι ηλεκτρονικών συσκευών.

Από τις συσκευές των δωρεών στο πρόγραμμα έχουν συλλεχθεί περίπου τρεις τόνοι χαλκού, τέσσερις τόνοι σιδήρου και περίπου 25 κιλά χρυσού. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του προγράμματος οι ποσότητες των μετάλλων που έχουν συλλεχθεί καλύπτουν σχεδόν στο σύνολο τους τις ανάγκες για σίδηρο και χαλκό ενώ όσον αφορά τον χρυσό χρειάζονται ακόμη 6-7 κιλά, μια ποσότητα που εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ