0 ΣΧΟΛΙΑ

Νικολάου: Το έχει ανάγκη η ΑΕΚ

Ο Παντελής Νικολάου στάθηκε στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο αλλά και στον Δηµήτρη Μελισσανίδη

Μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Goalnews» έδωσε ο Παντελής Νικολάου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη του πως η ΑΕΚ δεν θα χύσει την καρδάρα µε το γάλα και θα φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Απο εκεί και πέρα ο κορυφαίος Ελληνας ορθοπεδικός μίλησε για όλους και για όλα, ενώ στάθηκε και στον Δηµήτρη Μελισσανίδη, για τον οποίο τόνισε... «Είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος και από πλευράς οικονοµικής και από πλευράς διοικητικής, γιατί έχει γνώση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παντελής Νικολάου στην «Goalnews»:


Πώς βιώνετε εσείς τον τελικό ανάµεσα στην ΑΕΚ και στον Ατρόµητο;

«Είναι γνωστό πως ξεκίνησα από τον Ατρόµητο. Ανδρώθηκα, µεγάλωσα στο Περιστέρι, πήγα δηµοτικό, πρωτόπαιξα ποδόσφαιρο, αλλά ήµουν φίλαθλος της ΑΕΚ από µικρό παιδί. Ζούσα σε µια συνοικία που έµεναν πολλοί πρόσφυγες, είχα τους θείους µου που ήταν φανατικοί ΑΕΚτζήδες, δεν µε επηρέασε διαφορετικά το σπίτι και έγινα ΑΕΚτζής από µικρός. Δεν έτυχε ποτέ να παίξω εναντίον της ΑΕΚ, αν και τότε ήταν µια χρυσή περίοδος του Ατρόµητου στη Β' Εθνική, µε µια οµάδα καλή και συσπειρωµένη. Με παιδιά που προέρχονταν σχεδόν όλα από το Περιστέρι».

Αγωνιστικά, εκτιµάτε πως υπάρχει φαβορί στον τελικό;
«Η ΑΕΚ είναι φαβορί. Θεωρώ πως ο περισσότερος κόσµος θα είναι µε την ΑΕΚ, αλλά και πως η οµάδα στα κρίσιµα ξέρει και στέκεται. Αυτό µας έδειξε φέτος, πως στα σοβαρά µπορεί και στέκεται. Δεν νοµίζω πως θα χύσει την καρδάρα µε το γάλα. Ολα συµβαίνουν βέβαια στο ποδόσφαιρο. Εχω ζήσει έναν άσχηµο συνδυασµό το 1979. Θα µπορούσαµε να παίρναµε το δεύτερο νταµπλ, αλλά ενώ προηγηθήκαµε µε 1-0, τελικά χάσαµε από τον Πανιώνιο µε 3-1. Ισως να µην ήµασταν καλοί, ίσως να αδιαφορήσαµε. Ονειρευόµουν να σηκώσω το Κύπελλο, γιατί ήµουν αρχηγός από τη στιγµή που είχε φύγει ο Παπαϊωάννου. Σκεφτόµουν το γύρο του θριάµβου, αλλά αναγκάστηκα εκείνο το βράδυ να πάω στο νοσοκοµείο και να εφηµερεύσω! Εκανα εργασιοθεραπεία για να θεραπεύσω τον ψυχισµό µου».

Συµφωνείτε µε την άποψη πως αυτό το Κύπελλο είναι ιδιαίτερα σηµαντικό για την οµάδα;
«Βέβαια. Είναι ένας τίτλος. Αν µου ζητήσετε κριτική για τη φετινή χρονιά, θα πω ότι η ΑΕΚ δεν έχει βγει από όλους τους στόχους. Το να πάρουµε ένα πρωτάθληµα έπειτα από τόσα σκαµπανεβάσµατα που υπήρξαν στην αρχή της χρονιάς, το ότι βγήκαµε από την Ευρώπη αντιµετωπίζοντας πολύ δύσκολες οµάδες, θα µπορούσα να το κρίνω δικαιολογηµένο. Δεν είναι δικαιολογηµένο να είµαστε τόσο πίσω στη βαθµολογία. Ποτέ δεν ήταν η ΑΕΚ τόσο πίσω στη βαθµολογία, αλλά είναι µέσα στον στόχο του Κυπέλλου και στο Τσάµπιονς Λιγκ».

Θεωρείτε πως το Κύπελλο µπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην ΑΕΚ;
«Θα είναι ένα θετικό στοιχείο. Δεν πιστεύω πως θα αλλάξει κάτι ριζικά. Αυτό που θα άλλαζε ριζικά τα πράγµατα θα ήταν το να βγούµε στο Τσάµπιονς Λιγκ. Για εµένα τα πλέι οφ έχουν µεγαλύτερη σηµασία, έστω κι αν δεν είναι τίτλος. Αν µπορούµε να πούµε ότι κάτι θα αλλάξει στην οµάδα, είναι µε την προοπτική του Τσάµπιονς Λιγκ».

Πιστεύετε πως µπορεί το Κύπελλο να είναι λυτρωτικό για τον Λυµπερόπουλο;
«Το έχει ανάγκη. Είναι καλό να πάρει έναν τίτλο. Είναι κρίµα ένας τόσο µεγάλος ποδοσφαιριστής που τίµησε την οµάδα να φύγει χωρίς έναν τίτλο. Θα είναι καλό γι' αυτόν, αλλά πάνω απ' όλα για την οµάδα».

Πιστεύετε πως ο Ατρόµητος ψάχνει να βρει τη θέση του στο ποδόσφαιρο;
«Δεν νοµίζω πως ο Ατρόµητος ψάχνεται. Βρίσκεται πολύ ψηλά σε σχέση µε την ιστορία του. Παίζει συνεχόµενες χρονιές στην Πρώτη Εθνική, είναι στον τελικό. Είναι τεράστια η βοήθεια που έδωσε στην οµάδα ο κ. Σπανός, όπως επίσης σηµαντική είναι και η βοήθεια του δήµαρχου Περιστερίου, που είναι κοντά στην οµάδα. Ο Ατρόµητος προσπαθεί να πείσει τον κόσµο του πως πέρασε η εποχή που απλώς συγχωνεύθηκαν δύο οµάδες και είναι απλά ο Ατρόµητος. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Να πείσει πως είναι η περιστεριώτικη οµάδα µε την ιστορία της».

Το Κύπελλο είναι κάτι πολύ µεγάλο για τα δεδοµένα του Ατρόµητου;
«Είναι µεγάλο να διεκδικεί το Κύπελλο. Είναι καλό µέσα από το περιστεριώτικο περιβάλλον, επειδή ακόµα η περιοχή βγάζει ποδοσφαιριστές, ώστε µε Ελληνες παίκτες να στελεχώσει την οµάδα».


Η συµµετοχή και περισσότερο η κατάκτηση του Κυπέλλου µπορεί να φέρουν περισσότερο κόσµο γύρω από την οµάδα;

«Εχουν αρχίσει να γίνονται οπαδοί που είναι Ατρόµητος και µόνο. Παλιότερα, στη δική µου εποχή, ήµασταν µε τον Ατρόµητο και κάποια άλλη µεγάλη οµάδα. Αλλά τότε ο Ατρόµητος ήταν από τις πολύ καλές οµάδες της Β' Εθνικής. Τώρα που είναι στην Α' Εθνική από χρόνια µπορεί να το κάνει. Οι Fentagin είναι Ατρόµητοι και µόνο και είναι καλό αυτό».

Εχετε βρεθεί ως ποδοσφαιριστής σε παιχνίδι των δύο αντιπάλων;
«Ως Ατρόµητος δεν έπαιξα ποτέ κόντρα στην ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ αντιµετώπισα δύο φορές τον Ατρόµητο. Ηµουν νέος και ένιωσα άσχηµα. Ισως ήµουν ο χειρότερος παίκτης του αγώνα, που και τα δύο έληξαν ισόπαλα».

Πιστεύετε πως ο Δώνης θα έχει έξτρα κίνητρο απέναντι στην ΑΕΚ;
«Τον γνωρίζω καλά από πλευράς χαρακτήρα και δεν έχει τέτοια συναισθήµατα. Θεωρώ πως είναι καλός προπονητής, που δεν του δόθηκε ευκαιρία να συνεχίσει στην ΑΕΚ και να δείξει τι µπορεί να κάνει».

Κοινό πρόσωπο για τις δύο οµάδες είναι και ο Χρυσόστοµος Μιχαηλίδης...
«Ο Μιχαηλίδης µεγάλωσε στην ΑΕΚ. Εχει πολύ στενή σχέση µε την ΑΕΚ. Νοµίζω πως δεν του δόθηκε ευκαιρία να αγωνιστεί στην ΑΕΚ. Από συγκυρίες νοµίζω δεν έµεινε στην ΑΕΚ».

Η εκτίµησή σας για το ιδιοκτησιακό-διοικητικό µέλλον της ΑΕΚ;
«Δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη. Δεν ξέρω τις δυνατότητες, τα οικονοµικά, δεν έχω ασχοληθεί».

Ποια θεωρείτε ως καλύτερη λύση για την ΑΕΚ;
«Κατ' αρχάς, η οµάδα του 2004 θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Ανέλαβε κάποιες ευθύνες και πρέπει να τις ολοκληρώσει. Δεν είναι κατεβαίνω από το καράβι και σηκώνοµαι και φεύγω. Εδώ διαφωνώ. Δηλαδή, αποχώρησε ο Ντέµης Νικολαΐδης. Πώς αποχωρείς; Δεν κατάλαβα. Ξεκαθάρισε το διοικητικό τοπίο; Αφησε µια οµάδα µε τόσα χρέη που εκείνος διαχειρίστηκε. Και να είναι καλά ο Παππάς µε τον Νοτιά που έβαλαν τα στήθια τους µπροστά. Να είναι καλά ο Χατζηϊωάννου µε τον Γκούµα, οι οποίοι ξεπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Από εκεί και πέρα τι έγινε; Χαρίζω τις µετοχές µου στην Ερασιτεχνική; Δηλαδή βάζω περισσότερα χρέη στην Ερασιτεχνική, που δεν έχει πού να σταθεί; Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Θα έλεγα µάλιστα επίσης µην πυροβολείτε αυτούς που διαχειρίζονται την οµάδα. Προσπαθούν. Μην πυροβολείτε τον Αδαµίδη, το διοικητικό σχήµα».

Πώς αντιλαµβάνεστε τα νέα σενάρια για τον Μελισσανίδη;
«Ο Δηµήτρης Μελισσανίδης έχει ξεκαθαρίσει τη σχέση του: `'Δεν ασχολούµαι''. Μακάρι να ασχολείτο. Είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος και από πλευράς οικονοµικής και από πλευράς διοικητικής, γιατί έχει γνώση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και σε αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο µόνο ένας Μελισσανίδης θα µπορούσε να βάλει τάξη και να σταθεί».

Εχοντας και προσωπική εµπειρία, θεωρείτε πως το διοικητικό µοντέλο µε πρόεδρο-διαχειριστή µπορεί να λειτουργήσει;
«Πάντα έτσι είναι. Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να υπάρχει µόνο ένας άνθρωπος που θα τρέχει τα πάντα. Είναι εξυπνάδα πως θα έχουµε τον πρόεδρο που θα ασχολείται από το πρωί ως το βράδυ µε την οµάδα. Δηλαδή, πώς ο πρόεδρος βγάζει λεφτά; Εκτός κι αν τα βρήκε από τον παππού του και τον µπαµπά του. Είναι λάθος το ελληνικό µοντέλο. Μπορεί να µαζευτούν δέκα άτοµα, να βάλουν λεφτά και να ενδιαφέρονται για την οµάδα, όπως συµβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις. Να γίνει σωστή διαχείριση όµως. Αλλά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ σωστή διαχείριση, αν το ποδόσφαιρο δεν πάει στο υπουργείο Εµπορίου, οπότε να ξέρει κάποιος ότι η ΠΑΕ πρέπει να διαχειριστεί σωστά από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύµβουλο».

Εκτιµάτε πως το 2011 υπάρχει πρόσωπο κοινής αποδοχής που να εµπνεύσει και να συσπειρώσει τον κόσµο;
«Δεν νοµίζω πως χρειάζεται πρόσωπο κοινής αποδοχής για να συσπειρώσει τον κόσµο. Δεν έχουµε να χωρίσουµε τίποτα, δεν έχουµε συµπολίτευση και αντιπολίτευση. Το καλό της οµάδας είναι ο κοινός στόχος. Να µπαίνει η µπάλα στα δίχτυα και να παίρνει πρωταθλήµατα. Τι διαφορά έχει ο φίλαθλος της Original και της Θύρας 21 από αυτόν του Ηρακλείου Κρήτης και της Πιερίας; Αυτά δεν τα καταλαβαίνω και µε στενοχωρούν. Τι διχόνοιες έχουµε; Ποιος θα πάρει τα πιο πολλά λεφτά; Εκτός κι αν δίνονται λεφτά κάτω από το τραπέζι, που παλιά ήξερα ότι υπήρχαν. Και τι είδαµε; Εναν µαρασµό. Να καταντήσουµε την ποδοσφαιρική όπως του µπάσκετ. Δεν µας άρεσε ο Φιλίππου και έπρεπε να φύγει. Πού κατάντησε η οµάδα; Να πηγαίνει στη Β' Εθνική. Ενώ είχαµε πάει σε τελικούς Ευρωλίγκα. Αλλά δεν µας άρεσε ο Φιλίππου και έπρεπε να τον διώξουµε. Είναι µια µάζα φιλάθλων που πρέπει να αποφασίζουν για την οµάδα. Καταλάβετε εσείς».


Αυτές οι απόψεις σας έχουν φέρει αρκετές φορές σε κόντρα µε κοµµάτι οργανωµένων...
«Δεν µε ενδιαφέρει. Οποτε µου µιλάνε, τους δείχνω την ταυτότητά µου. Είµαι µέλος της ΑΕΚ από το 1964. Δεν είχαν καν γεννηθεί αυτά τα παιδάκια που έρχονται και µου κουνιούνται τώρα. Εχω µατώσει τη φανέλα. Εχω δώσει χρήµατα για την οµάδα, δεν έχω πάρει χρήµατα από αυτή. Μου αρέσει ο αντίλογος, αλλά να είναι σωστός. Τα παιδάκια έµαθαν αυτά που έλεγε ο Ντέµης. Πάντα θα λέω την αλήθεια, θα πηγαίνω για την οµάδα µου και τα παιδάκια ας λένε ό,τι θέλουν. Ετσι κι αλλιώς καθοδηγούνται».

 

 


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ